Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag hade inte kunnat leva med att inte berätta”

Publicerad: 26 november 2008, 08:28

Specialistläkaren Björn Bragée berättar om varför han valde att berätta om smutsen på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Nu tar sjukhusets vd på sig hela ansvaret.


Specialistläkaren Björn Bragée är själv sjuk i tarmcancer och blev efter en operation i början av november inlagd på Danderyds sjukhus. Eftersom han upprördes över hur dåligt städningen sköttes, anmälde han förhållandena både till Socialstyrelsen och sjukhusledningen. Han upplevde att han fick ett arrogant bemötande och valde då att berätta om läget för Sveriges Televisions Rapport.

– Jag är ju ändå en betrodd person som skriver till Socialstyrelsens ledning, och de bemödar sig inte ens om att höra av sig och skriva ett svar. Det svar jag sedan fick var rent kränkande, säger Björn Bragée till Sveriges Televisions Rapport.

Han anser att det var skönt att äntligen få problemen uppmärksammade.

– Alternativet att gå hem och leva med allting – jag hade inte kunnat leva med det.

Nu tar sjukhusets vd Peter Graf på sig fullt ansvar för den dåliga hygienen.

– Det här är allvarligt. Varken jag eller övriga sjukhusledningen har förstått att det är så illa. Vi har brustit i våra interna kontroller och uppföljningar av avtalet med städbolaget, säger han till Dagens Nyheter.

Peter Graf lovar nu att se till att städningen kommer att skötas bättre i framtiden.

Se även:

SVT:s inslag med Björn Bragée 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev