söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag ids inte bry mig – jag behandlar mina patienter”

Publicerad: 6 mars 2014, 08:50

Vi har frågat tre läkare vad de tycker om att diabetesdata öppnas på enhetsnivå.


Vad tycker du om att diabetesregistrets siffror ska visas öppet?

Saskia Bengtsson

Saskia Bengtsson, distriktsläkare, Bankeryds vårdcentral:
– Det blir ett bra verktyg om man förstår begränsningarna. Jag önskar mig också information om att siffrorna ska tolkas med större försiktighet ju mindre enheter som jämförs, och att hög kvalitet inom diabetesvård är så mycket mer än det mätbara. En enhet som ger den vård man skulle önska sin mamma kanske har ett ”sämre” genomsnittligt HbA1c än grannenheten, som å andra sidan inte tar hänsyn till individuella behov och mål i livet.

Markus Beland

Markus Beland, distriktsläkare, Jokkmokks vårdcentral:
– Allmänheten har ingen möjlighet att tolka siffrorna i sitt rätta sammanhang. Däremot kan de utnyttjas beroende på hur politiska och populistiska vindar blåser och tjäna allehanda tveksamma syften. Detta är väl ännu ett uttryck för sjukan som stavas ”öppna jämförelser” och New Public Management. Men låt administratörerna bli lyckliga. Jag ids inte bry mig. Jag behandlar mina patienter. Förr eller senare faller det här på sin egen orimlighet.

Ulf Samuelsson

Ulf Samuelsson, överläkare, barn- och ungdomskliniken vid Linköpings universitetssjukhus:
– Jag tycker att det är bra! Att kunna se hur kliniker ligger till jämfört med andra kliniker, det tycker jag är en rättighet för patienten och jag har slagits för den i många år. Patienten ska kunna se hur kliniken sköter sig. Jag ser inga direkta risker med det, fördelarna överväger starkt. Patienten kan ju också prata med sin klinik, och fråga vad siffrorna beror på. Det kan bli en dialog som är värdefull för båda.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev