Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag satt på ronden och kom på, det är fan som Monty Python”

Publicerad: 1 juni 2015, 13:14

Henrik Widegren.

Foto: Johan Rünow

Läkaren Henrik Widegren släpper en skiva med sånger inspirerade av den absurda vården.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Du tycker att det behövs en humoristisk reflektion kring vården. Varför?

– Vi är alla väldigt måna om våra patienter men det är viktigt att vi mellan oss själva kan skoja om saker vi håller på med. För ibland håller vi på med helt galna saker, säger Henrik Widegren, öron- näsa- halsläkare och foniater vid Skånes universitetssjukhus i Lund, till Dagens Medicin.

Som vad då?

– Att det blir så jättestort fokus på omorganisationer till exempel. Ibland känns det som det struntas i patienten och det blir konstiga omvägar fast vi egentligen vill ta hand om folk. Det blir galet, som när vi registrerar folk som ska läggas in före vi tar hand om dem. Vi går in i vårt system så mycket.

Är just vården tacksam att göra satir av?

– Ja, vi är en egen liten värld. Vi är i en liten bubbla där det händer konstiga saker och där det finns konstiga små värderingar.

Hur nära verkligheten ligger låtar som exempelvis den om ortopeden som ser en patients fraktur som sin eller läkarna som tävlar i vem som sov minst under sin AT?

– Alla låtar är baserade på verkliga situationer. ”När jag gjorde AT” är väldigt tacksam att sjunga ute för alla känner igen sig. Det börjar med någon rond där alla tycker att det är fint att slita ut sig och ju äldre man var desto värre var det. Sedan drar man allting till sin spets.

Det är som den gamla Monty Python-sketchen?

– Exakt, jag hade den i huvudet. Jag satt på den här ronden och kom på, det är fan som Monty Python det här. Och ortopedlåten ”Det finns en fraktur” där känner jag som öron-näsa-hals-kirurg att jag ibland bara vill ha min patient opererad, kosta vad det kosta vill. Men sedan kommer en narkosläkare på att patienten kanske inte klarar av det riktigt. Då har man fortfarande inställningen att det måste opereras ett tag till innan man kommer på att nja, nej vi kanske ska … Så tänks det liksom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev