Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag tycker inte att det är seriöst”

Publicerad: 28 februari 2017, 10:58

Foto: Anna-Lena Sörenson

Tre personer ska ingå i apoteksutredningens sekretariat, berättar nya utredaren Anna-Lena Sörenson (S), som också ger en känga till det senaste apoteksförslaget från socialutskottet.


Ämnen i artikeln:

Apoteksutredningen

Imorgon tillträder Anna-Lena Sörenson formellt som ny utredare i Apoteksmarknadsutredningen.

Dagens Apotek har tidigare rapporterat att flera av sekreterarna i utredningen slutar i samband med att den nuvarande utredaren Åsa Kullgren (S) överlämnar sitt betänkande till regeringen nästa månad.

Anna-Lena Sörenson (S) berättar att det nu är klart att utredningens sekretariat kommer att bestå av tre personer. Dessa är nationalekonomen Thomas Ringbom som arbetar i sekretariatet sedan tidigare, samt apotekaren Björn Södergård som är ny i sekretariatet. Juristen Ulrika Ternby som tidigare begärt entledigande från utredningen har bestämt sig för att fortsätta och ska också ingå i gruppen.

Fler utredningssekreterare bedöms inte behövas för att behandla tilläggsdirektiven.

Förra veckan rapporterade Dagens Apotek att socialutskottet, där Anna-Lena Sörenson är vice ordförande, föreslagit att riksdagen gör tre tillkännagivanden om apoteken. Det handlar bland annat om att införa regler för att apoteken ska ha returrätt på läkemedel och att skriva om 24-timmarsregeln så att ansvaret även ligger på läkemedelsföretagen och distributörerna, inte bara på apoteken som fallet är nu. Förslagen bygger på motioner från de fyra borgerliga partierna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i utskottet har reserverat sig mot förslaget med hänvisning till att det behandlar frågor som finns med i Apoteksmarknadsutredningen. Frågorna tas framför allt upp i den del av utredningen som Åsa Kullgren ska redovisa om mindre än två veckor.

– Jag tycker inte att det är seriöst, säger Anna-Lena Sörenson till Dagens Apotek om förslaget.

– De kunde gott vänta när en sådan ambitiös utredning snart ska presenteras, fortsätter hon.

Relaterat material

Flera avhopp från Apoteksutredningen

Hon blir ny apoteksutredare

Socialutskottet: Ge apoteken returrätt

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Apoteksutredningen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev