Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag vet att jag inte är antisemit”

Publicerad: 6 november 2019, 12:14

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Den utpekade läkaren vid Karolinska svarar nu på anklagelserna och hur hen resonerat kring de uppmärksammade bilderna.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

– Jag vet att jag inte är rasist, jag vet att jag inte är antisemit, säger den utpekade läkaren till Sveriges Televisions Uppdrag granskning.

Hen har tidigare fattat ett administrativt beslut att omplacera den judiska läkaren på grund av vad hen för SVT uppger var en arbetsplatskonflikt. Den judiska läkaren anser däremot att omplaceringen beror på antisemitism.

Den utpekade läkaren är i intervjun med Uppdrag granskning ångerfull kring en av de bilder hen delat på sociala medier och som flera organisationer bedömt som antisemitisk. Läkaren kallar bilden kontroversiell men förklarar att hen inte såg den som antisemitisk och att bevekelsegrunden för delningen var kritik mot staten Israels agerande i Gazakriget 2014. Dagens Medicin har vid flera tillfällen sökt den utpekade läkaren för en intervju, utan framgång.

Den externa rapport som Karolinska universitetssjukhuset lät utföra konstaterade i februari 2018 att det inte fanns grund för merparten av de anklagelser som framförts utöver att den utpekade läkaren delat antisemitiska bilder i sociala medier. Det rapporten kunde slå fast var att den judiska läkaren sannolikt utsattas för trakasserier någon gång under 2014 eller 2015 genom att någon sagt ”här kommer judeghettot”. Om det var den utpekade läkaren kunde rapporten inte visa.

Enligt SVT fick Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, ett mejl från Simon Wiesenthal Center i mars 2018 om att ”skandalen på Karolinska” skulle tas upp under ett publikt framträdande om den utpekade läkaren skulle återgå i tjänst. Irene Svenonius har uppfattat mejlet som ett hot. Ett liknande mejl skickades, enligt SVT, i början av juni. Två dagar senare meddelar Karolinska att den utpekade läkaren omplaceras.

I en intervju med Dagens Medicin försäkrar Patricia Enocson, hr-direktör vid Karolinska universitetssjukhuset, att omplaceringsbeslutet är sjukhusets eget.

– Vi hanterar alla personalärenden som den juridiska enhet vi är och vi är tjänstemän. Det här är helt och hållet ett sjukhusbeslut.

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver Patricia Enocson:

”Vi har fattat beslut med stöd av tydliga fakta men kan aldrig tala offentligt om detaljer i enskilda personalärenden.”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev