Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jakten på sommarvikarier börjar redan under hösten

Publicerad: 22 november 2012, 06:30

En del sjukhus börjar redan nu annonsera efter vikarierande sjuksköterskor för att säkra bemanningen till sommaren så tidigt som möjligt.


Redan under november börjar Skaraborgs sjukhus annonsera efter vikarierande sjuksköterskor till sommaren 2013. Det är klokt och bra, tycker Marita Tenggren, ord­förande för Vårdförbundets lokal­avdelning i Västra Götaland.

– Det gör att arbetsgivaren riktar in sig även på dem som går ut i januari och att sjuksköterskorna tidigare kan få veta om de får ett vikariat, säger hon.

Förra året var Skaraborgs sjukhus ännu tidigare ute med både annonsering, personliga brev och besök på utbildningarna. De första annonserna kom i oktober.

Att vara tidigt ute är ett sätt att försöka säkra bemanningen så mycket som möjligt innan sommaren, berättar Inger Levin, HR-strateg på Skaraborgs sjukhus.

På Blekingesjukhuset har annonseringen efter sommarvikarier också satt igång, delvis för att andra landsting är tidigt ute, säger Hans-Christer Björkblom, avdelningschef på sjukhusets bemanningsenhet. Sjukhuset kommer att behöva ett hundra­tal vikarier till sommaren.

– Idén är att få mer rutinerade sjuksköterskor till oss på sommaren. Därför vill vi anställa nya sjuksköterskor redan i februari. De som går ut i juni måste komma in i arbetet direkt. Det blir lite svårare för dem.
Blekingesjukhuset provade att anställa sommarvikarier redan i februari för första gången inför sommaren 2012, men fick ändå inte ihop alla vikarier som behövdes.

– Det såg ändå bättre ut i år jämfört med tidigare år.

Hur stor roll spelar annonsering jämfört med att besöka högskolorna?

– Vi gör både och. Med annonser kan vi nå dem som utbildar sig någon annanstans i landet, som kanske vill flytta tillbaka hem till Blekinge, säger Hans-Christer Björkblom.

Ingångslönen för sjuksköterskor på Blekingesjukhuset ligger i dag på 22 000 kronor, något högre än Skaraborgs sjukhus 21 400 kronor. Marita Tenggren säger att lokalavdelningen försöker peppa sjuksköterskevikarierna att kräva en högre lön, men 24 000-upproret är sjuksköterskestudenternas eget.

Hans-Christer Björkblom tror att Blekingesjukhusets viktigaste konkurrensmedel är just att vikariaten börjar tidigt och går över sommaren. Inger Levin i Skaraborg tror att en god organisation med bra handledare bidrar till att sjuksköterskor söker sig till sjukhuset.

Också i Västerbottens läns landsting, har rekryteringsplanerna inför sommaren satts i verket. Där ska de första jobbannonserna ut i mitten av december. Hallands sjukhus, som i år började annonsera efter sommarvikarier i januari, kommer inte att lägga lika stor vikt vid extern annonsering inför nästa sommar, uppger sjukhusets personalchef Åsa Ohlsson-Drangel.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev