Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jämlik vård viktigast för vårdministern

Publicerad: 3 oktober 2014, 13:37

Gabriel Wikström (S), Sveriges nye sjukvårdsminister.

Foto: Peter Cohen.

Sveriges nya sjukvårdsminister Gabriel Wikström lyfter fram jämlik vård som det som står högst på agendan. Men första dagen på jobbet fick han mest prata om sport.


Gabriel Wikström (S) går rakt in i regeringen från posten som ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. När han på fredagen mötte pressen för första gången i sin nya ministerroll var det inte sjukvårdsfrågorna som stod i fokus. De flesta journalister var istället nyfikna på om han tycker att Sverige ska arrangera OS. Utöver att vara sjukvårds- och folkhälsominister ska Gabriel Wikström även vara idrottsminister. Det innebär att han har en ministerportfölj som är större än den som Göran Hägglund (KD) hade som socialminister.

Hur kommer det sig att just du fick ansvar för vårdfrågorna?

– Det ska du egentligen fråga min chef Stefan Löfven om. Men jag tror att det handlar om att jag tidigare i mina politiska roller har visat att jag kan anta stora utmaningar, att jag kan få saker och ting gjorda och att jag har varit en duktig opinionsbildare.

Har du någon erfarenhet från sjukvårdspolitiken eller har du själv jobbat i vården någon gång?

– Ingetdera i större mening. Men jag har varit en profilerad allmänpolitiker kan man säga och jag vet mycket väl vilken komplexitet som finns i den här typen av stora frågor. Det handlar om att kunna samarbeta med landstingen, det handlar om att kunna samarbeta med ett stort antal privata aktörer, det handlar om att kunna samarbeta med fackföreningar, patientföreningar och andra intresseorganisationer. Och det har jag stor erfarenhet av.

Vilka förändringar kommer vi att få se jämfört med alliansens sjukvårdspolitik?

– En av de mest markanta är att vi inte vill att försäkringspatienter ska kunna gå före i kön. Vi vill skapa en likvärdig sjukvård, en jämlik sjukvård som leder till att vi kan sluta de ohälsoklyftor som finns i den svenska befolkningen. Det är inte rimligt att det i Stockholmsregionen skiljer 18 år i medellivslängd mellan olika delar. Det är en klyfta vi måste sluta.

Varför vill ni avskaffa den fria etableringsrätten för vårdcentraler?

– Vi har tagit fasta på att vi behöver göra någonting åt valfrihetssystemen inom den här sektorn. Vi behöver se till att skattepengarna går till det de faktiskt är tänkta att användas till. Under de senaste åren har vi sett en utveckling där stora summor pengar har försvunnit till skatteparadis istället för att gå till patienter och personal. Vi har sett hur valfrihetssystemen till viss del har skapat stor ojämlikhet mellan olika grupper. Det måste vi justera nu.

De nationella riktlinjerna ska bli obligatoriska, varför då?

– Det är viktigt att man kan få en likvärdig vård i hela landet. Att det inte ska vara beroende av vilket landsting man bor i eller vilken kommun man bor i. Det här handlar om att ett av honnörsorden för vår politik på det här området är jämlikhet, att skapa större jämlikhet och större likvärdighet så att alla kan känna trygghet när man blir sjuk och kan färdas gott genom livet.

Vilken är den första sjukvårdsfrågan du kommer att ta tag i som minister?

– Ja, vi får väl se vad de har förberett för mig på departementet men det finns ett antal viktiga. Dels har vi en kommission som vi vill tillsätta om jämlik hälsa för att sluta ohälsoklyftorna. Sedan har vi förstås det som jag just nämnde som handlar om försäkringspatienter. Att man inte ska kunna gå före i kön. Det handlar om trovärdigheten för systemet. Det handlar om att alla ska kunna lita på att man får en bra vård oavsett hur mycket pengar man har i plånboken.

Relaterat material

Folkhälsomyndigheten har dålig koll på folkhälsoministern

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

Socialstyrelsen tiger om riktlinjerna

Fler röster om regeringen

Ribeiro: ”Bra att ministrarna kommer från olika samhällsområden"

Stensmyren: Tungt område för sjukvårdsminister

Här är vårdens nya ministrar

Hon vill satsa på klinisk forskning

Så ser den nya regeringen på sjukvården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev