Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jämtland anmäler sjukgymnaster

Publicerad: 24 juni 2014, 07:00

Hälften av alla granskade jämtska sjukgymnaster anses vara så dåliga på journalföring att de är en fara för patientsäkerheten.


Jämtlands läns landsting har låtit ett privat revisionsföretag granska tio sjukgymnaster, verksamma i landstinget men betalda enligt den nationella taxan. I fem av fallen var sjukgymnasternas journalföring så undermålig att landstinget nu går vidare och anmäler sjukgymnasterna till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som potentiella faror för patientsäkerheten.

Är det er bedömning att det är slarv eller fusk?

– Det kan väl vara både och, men det vet vi inte riktigt än. Utav de där fem är det två stycken där det saknas journalanteckningar på ganska många, men hos de övriga tre finns det journalanteckningar, men de är bristande, säger Lena Weinstock Svedh, på landstingets beställarenhet.

Hon förklarar att landstinget till hösten ska titta närmare på de två sjukgymnaster där det saknas journalanteckningar för att avgöra om det eventuellt ska gå vidare med återbetalningskrav och/eller polisanmälningar. Politikerna i landstinget har även fattat beslut om ett nytt regelverk.

Vad är det som är nytt i regelverket?

– Vi har inte haft någon systematik i uppföljningarna för våra privata vårdgivare, för de som gått på vårdavtal eller på taxan. Det är ju att vi ska ha systematik i det hela och hur och när vi ska göra våra granskningar. Och vilka påföljderna är förstås, säger Lena Weinstock Svedh.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev