torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jämtland Härjedalen drar ner 50 tjänster

Publicerad: 22 maj 2019, 07:10

Regiondirektör Hans Svensson utesluter inte fler neddragningar framöver. Foto: Sara Rönnberg

Region Jämtland Härjedalen måste låna pengar till driften. Nu ska 50 tjänster bort i organisationen, till att börja med.
– Det är ett oerhört dåligt läge, säger regiondirektör Hans Svensson.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

LB


Bokslutet för 2018 visade på en kvarts miljard i underskott och som Dagens Medicin berättat tidigare beviljades inte den dåvarande regionstyrelsen ansvarsfrihet. Totalt har regionen ett ackumulerat underskott på 1,3 miljarder kronor och resultatet för årets tre första månader visar att underskottet fortsätter att öka.

– Vi har lagt en minusbudget för 2019 på -214 miljoner, men fram till mars är underskottet 54 miljoner, säger Mats Gärd (C), regionstyrelsen ordförande.

En fjärdedel av det planerade underskottet har alltså redan förbrukats.
Antalet tjänster ska minskas med 50, i en första omgång. Något varsel är inte aktuellt nu, i stället ses visstidsanställningar och naturliga avgångar över.

– Men jag utesluter inte att det kan bli fler än de 50 tjänsterna framöver. Nu tittar vi på bemanningen i slutenvården, säger Hans Svensson.

Alla verksamheter har fått åtgärdsplaner att hålla sig till. För hälso- och sjukvården innebär det bland annat färre inhyrda läkare och sjuksköterskor.

– Det blir en värdering varje gång någon ska ersättas. Primärvården är redan där och nu ska det vara detsamma på sjukhusen. Vi har lyckats minska kostnaderna för sjuksköterskor, men inte på läkarsidan. Det arbetet kommer att intensifieras, säger Hans Svensson..

Både administration och regional utveckling har gjort besparingar tidigare år. Nu ligger fokus på hälso- och sjukvården.

– Personalkostnader är den största kostnaden vi har. Vi köper också utomlänsvård på grund av låg tillgänglighet. Det måste minska så att vi gör mer på hemmaplan, säger Hans Svensson.

I fyrpartiöverenskommelsen från i januari finns utlovat fem miljarder i  statsbidrag till regioner och kommuner. Men något besked om hur mycket och när pengarna kommer har inte kommit från regeringskansliet än. Det gör att den politiska ledningen har beslutat att skjuta beslutet om budget och regionplan för 2020 från juni till oktober.

– Får vi ett positivt beslut om statsbidragen så blir det mycket lättare att lägga en budget då, säger Mats Gärd.

Neddragningarna planeras träda i kraft efter sommaren.

Relaterat material

Budgetröra i väntan på ny regering

Lutar åt historiskt nej till ansvarsfrihet

”Vi har verkligen jobbat hårt och inte minst jag”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev