Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jämtland ifrågasätter kritik från socialministern

Publicerad: 6 februari 2008, 13:26

Socialminister Göran Hägglund (kd) kritiserar landstingen för att inte leva upp till vårdgarantin. Jämtland utmålas som det sämsta landstinget, men landstingspolitiker tycker inte att kritiken är rättvis.


Göran Hägglund skriver i dag i en debattartikel i Dagens Nyheter att köerna till svensk sjukvård är oacceptabelt långa. Regeringen överväger nu att lagstifta om vårdgarantin för att ytterligare elda på landstingen att öka tillgängligheten.

Bakgrunden till debattartikeln är en rapport över vårdens väntetider som Socialstyrelsen presenterar senare i dag, onsdag.

Som sämst i klassen avseende tillgängligheten utpekas Jämtlands läns landsting. "Fyra av tio som blir sjuka i Jämtland kommer inte ens fram till sin vårdcentral på telefon samma dag", skriver socialministern.

Men Robert Uitto (s), landstingsstyrelsens ordförande i Jämtland, tycker att kritiken till viss del är orättvis och att socialministern använder sig av statistik som är missvisande.

– Det är få vårdcentraler från Jämtland som ingår i statistiken. Nära hälften av våra centraler har inte rapporterat. Vi har vårdcentraler, eller hälsocentraler som vi kallar dem, som ligger i den absoluta toppen vad gäller tillgängligheten, säger han.

Så kritiken är obefogad?

– Det är snarare så att statistiken som används är lite märklig. Visst, vi har vårdcentraler där det inte alls fungerar bra. Men där är vi väldigt tydliga från politiskt håll. Problemen med tillgänglighet ska lösas, punkt slut.

Vad gör ni från politiskt håll för att det ska bli så?

– Landstingsstyrelsen ska fortsättningsvis titta på tillgängligheten central för central, och inte som tidigare för olika områden. Den informationen ska också göras tillgänglig för allmänheten, vilket kommer att fungera som ett incitament för vårdcentralerna att bättra sig, säger Robert Uitto.

Göran Hägglunds utspel om att lagstifta om vårdgarantin ser Robert Uitto inte som någon lösning för att komma tillrätta med köer och tillgänglighet.

– Glesbygden blir ju dubbelt straffad kan man säga. Den här regeringen har minskat statsbidragen till landstingen. För Jämtland innebär det mellan 20 och 30 miljoner kronor mindre om året. Sedan ska man behöva böta ytterligare för att man inte lever upp till kraven, pengar som skulle kunna användas till sjukvård. Det riskerar att bli en ond cirkel.

Läs Göran Hägglunds debattartikel på Dn.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev