torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jämtland polisanmäler privat sjukvårdsförening

Publicerad: 14 maj 2019, 11:55

Foto: Marie Birkl/Bildbyrån

En ekonomisk förening som bedrivit sjukvård vid evenemang polisanmäls nu av Region Jämtland Härjedalen. Regionens utredning pekar på en rad oegentligheter.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenAkutsjukvårdAmbulanssjukvård

JK


Regiondirektör Hans Svensson fick i mars i år kännedom om att anställda i regionens akutsjukvård systematiskt hämtat ut sjukvårdsutrustning och läkemedel som sedan har använts i privat verksamhet i en ekonomisk förening. Det ska bland annat handla om arbetskläder, kommunikationsutrustning, förbrukningsmaterial samt narkotikaklassade läkemedel.

Föreningen erbjuder sjukvård vid olika evenemang, som skidskytte-VM, och personer verksamma i föreningen ska enligt regiondirektören även vara anställda i regionen samt ha fått ersättning från föreningen. Verksamheten i föreningen ska, enligt en extern utredning som regionen låtit revisionsbyrån PwC göra, ha pågått sedan 2006 och reglerats i ett samverkansavtal först 2011. Det avtalet innehöll dock inte några skrivningar om att regionen skulle tillhandahålla utrustning eller läkemedel. Vid två tillfällen ska föreningen ha fakturerat regionen för bland annat utlåning av utrustning.

Föreningen har även köpt två ambulanser av regionen till ett lågt pris, men utan att utredarna kunnat identifiera något avtal kring försäljningarna. En ambulans som värderats till 10 000 kronor köptes av föreningen för 2 500 kronor. Föreningen hyr enligt utredningen även både parkeringsplats och förråd av regionen, men inte heller här har något avtal eller några fakturor gått att hitta.

I revisionsbyråns utredning framgår också att endast fyra personer anställda i regionen tagit upp sitt egagemang i föreningen som en bisyssla. Enligt revisionsbyrån är det flera som i intervjuer uppgett att de sett arbetet i föreningen som en förlängning av deras arbete i regionen.

Region Jämtland Härjedalen har efter att ha tagit del av rapporten nu lämnat över ärendet till polisen.

– Jag har inte tittat på detta ur den ekonomiska föreningens perspektiv och jag gör ingen egen bedömning av om det förekommit något brottsligt. Det får rättsväsendet göra. Jag koncentrerar mig på att korrigera de bristande rutiner som uppenbarligen finns i vår organisation, säger regiondirektör Hans Svensson till Dagens Medicin.

Dagens Medicin söker företrädare för föreningen. Till P4 Jämtland säger Tobias Rönnelund, sekreterare inom den ekonomiska föreningen Vintergatan:

– Jag förstår inte vad som är problemet då vi har vårdgivaravtal med regionen om att bedriva eventsjukvård, vilket vi gör med egen utrustning.

Enligt P4 Jämtland är det cirka 30 personer vid länssjukhuset i Östersund som till och från jobbar extra inom den ekonomiska föreningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev