Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jämtlandskirurger oroas över sjuksköterskeflykt

Publicerad: 10 augusti 2020, 09:12

Östersunds sjukhus.

Foto: Anneli Åsén Carlsson/Region Jämtland Härjedalen

Kirurgerna på Östersunds sjukhus ifrågasätter i en debattartikel i Östersunds-Posten de styrande politikerna i Region Jämtland Härjedalen. En förtroendeklyfta har enligt dem uppstått efter politiska beslut som fått många sjuksköterskor att säga upp sig.


Ämnen i artikeln:

Östersunds sjukhusRegion Jämtland Härjedalen

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om hur regionens blödande ekonomi lett till att Region Jämtland Härjedalen sagt upp arbetstidsavtalet för över 1 200 anställda, vilket bland annat inneburit längre arbetstid för många sjuksköterskor.

Under våren har många valt att lämna sjukhuset. I mitten av juli rapporterade tidningen Vårdfokus att 23 sjuksköterskor sagt upp sig bara på kirurgkliniken. Nu har 20-talet läkare inom området kirurgi undertecknat en debattartikel som publicerats i Östersunds-Posten och Länstidningen Östersund.

”Sjuksköterskorna på sjukhuset flyr och konsekvenserna i vården blir allt tydligare för varje vecka som går. Sommaren brukar vara en rörig och jobbig på period på kirurgens vårdavdelningar, men sommaren 2020 är ett nytt lågvattenmärke när det gäller förutsättningar för att god och patientsäker vård”, skriver de bland annat.

Läkarna påpekar också att det inte hjälper hur många kirurger som finns på sjukhuset om det saknas sjuksköterskor. De oroas över läget även på andra avdelningar. Prioritering kring vilken vård som kan bedrivas kan bli nödvändig för att få ekonomin i balans, skriver de och lyfter att en debatt behövs.

”Nu slår neddragningarna slumpmässigt utifrån vilka arbetsplatser sjuksköterskorna väljer att säga upp sig ifrån. Det blir otydligt var ansvaret ligger för konsekvenserna i vården, vilket undergräver förtroendet för den politiska ledningen i regionen, både bland anställda och väljare.”

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev