Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Japaner väljer tuggummi och kondomer efter blodgrupp

Publicerad: 5 december 2008, 13:10

Japaner väljer tuggummi och kondomer efter blodgrupp

Styr din blodgrupp vad du har för personlighet, vilket jobb du passar för och vem du blir kär i? Nej, säger vetenskapen. Ja, tror miljontals människor i Japan.


Under det senaste året har fyra olika handböcker för hur personer som tillhör blodgrupperna A, O, B och AB bör leva sina liv legat på topplistorna i Japan. Sammanlagt har de sålts i mer än fem miljoner exemplar, skriver tidningen The Guardian.

Att blodgruppen anses påverka personligheten är inget nytt fenomen i Japan. Sedan tidigare säljs produkter som tuggummi, kondomer och badsalt i olika varianter för personer från de olika blodgrupperna. Dessutom redovisas blodhoroskop i flera tv-program.

Enligt The Guardian lär sig många japaner vilken blodgrupp de tillhör innan de lär sig att knyta skosnörena. Indelningen som det leder till sägs ha orsakat allt från mobbning på förskolor till spruckna äktenskap.

Vetenskapsmän som avfärdar blodgruppsteorierna som humbug och vidskepelse finns det gott om även i Japan. Trots det har tankarna haft starkt fäste ända sedan den första boken i ämnet skrevs på 1970-talet.

En tänkbar förklaring är att indelningen i de fyra blodgrupperna har vissa likheter med klassindelningen i det feodala Japan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev