Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Järna-läkare svarade på kritiken

Publicerad: 13 juli 2012, 08:54

En läkare på Vidarkliniken i Järna har bemött kritiken om skepsis mot vaccinationer och efterfrågar en mer differentierad syn.


I början av veckan berättade Smittskyddsinstitutet att totalt 32 fall av röda hund har anmälts i Stockholms läns landsting hittills i år. Samtliga har koppling till Järna-området, ett centrum för den antroposofiska rörelsen där vaccinationstäckningen är lägre än i övriga landet.

Under torsdagens nyhetssändning av SVT:s Aktuellt debatterades vaccinationens betydelse. Bör man vaccinera sina barn mot röda hund? var den första frågan som ställdes.

– Det är inte min uppgift att företräda en åsikt, utan att informera föräldrarna enligt gällande regelverk. Det är det vi gör på Vidarkliniken, svarade Ursula Flatters, allmänläkare på Järnakliniken.

Ursula Flatters efterfrågade ett annat perspektiv på vaccinering och en större helhetssyn. Hon framhöll att det inte är vaccinerna i sig som är farliga.

– Det finns ju väldigt många vaccinationer mot banala sjukdomar, mot allvarliga sjukdomar. Då tycker jag att man ska ha en lite mer differentierad syn, sade hon till SVT:s Aktuellt.

Men Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, höll inte med.

– Jag tycker nog att de vacciner som ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, som rekommenderas av Socialstyrelsen och som vi har varit eniga om, de vaccinerna, de är säkra. De har givits till miljardtals barn världen över. Det vi har sett är till exempel att tio miljoner barn dog av mässling för tio år sedan. I dag ligger den siffran på 100 000 barn, sade hon.

Relaterat material

Fler fall av röda hund i Järna-området

Spridning av röda hund i Järna

Nya fall av mässling i Järna

Utbrott av mässling i Järna oroar

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev