Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jättestudie ska jämföra blodförtunnare

Publicerad: 3 december 2013, 13:52

Foto: Photos.com

En kommande studie, den största i världen, ska visa hur de nya antikoagulerande läkemedlen står sig mot warfarin på verklighetens patienter.


Industrin har inget intresse av att betala. De tre konkurrenterna Eliquis (apixaban), Pradaxa (dabigatran) och Xarelto (rivaroxaban) har testats och godkänts enligt läkemedelskonstens alla regler. Nu är det marknadsföring som gäller.

Men inom professionen finns frågetecken. Studier har visserligen visat att samtliga preparat är minst lika bra som warfarin när det gäller att förebygga stroke hos flimmerpatienter och att risken för hjärnblödning är lägre – men hur står sig utmanarna gentemot warfarin i verkligheten, där patienterna åtminstone i Sverige kontrolleras regelbundet på särskilda mottagningar? Och hur står de sig gentemot varandra?

En kommande registerbaserad prospektiv prövning ska ge svaren. Den blir den största hittills i sitt slag. Totalt kommer cirka 25 200 patienter med förmaksflimmer, varav hälften ska ha stått på warfarin sedan tidigare, att lottas till antingen behandling med warfarin eller till någon av de tre uppstickarna.

Patienterna ska följas under en mediantid på två år. Sedan utvärderas de fyra olika behandlingsalternativens när det gäller skydd mot stroke och död. Risken för stor blödning granskas också.

Studien, kallad SPAF-NOW, leds från Uppsala kliniska forskningscentrum. Hittills har Danmark, Norge och Finland anmält intresse för deltagande utöver Sverige. Eventuellt hakar även centra i USA på.

Studien väntas kosta cirka 75 miljoner kronor varav den svenska delen väntas landa någonstans mellan 20 och 40 miljoner, enligt Anders Själander, docent vid Umeå universitet och överläkare vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand samt representant i studiens styrkommitté.

– Det är betydligt billigare än om industrin hade genomfört studien, säger han.

I Sverige har både Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och läkemedelskommittéer sagt sig vara intresserade av att vara med och betala, men finansieringen av studien är inte helt klar ännu.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev