Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jävsanklagade experten: ”Jag uppfattar det som häxjakt”

Publicerad: 1 november 2017, 15:17

Michael Olausson.

Foto: Sahlgrenska akademin

En av de jävsanklagade experterna, professor Michael Olausson, som bistod Socialstyrelsens rättsliga råd i förundersökningen mot Paolo Macchiarini tillbakavisar anklagelserna.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniSocialstyrelsen

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


”Jag uppfattar det som häxjakt och berörs väldigt illa”, skriver Michael Olausson, professor i transplantationskirurgi, i ett mejl till Dagens Medicin.

Han menar att den kritik som framförts av professorerna Johan Thyberg och Bo Risberg får stå för dem.

”Min kollega fick en förfrågan från en anestesiläkare på Karolinska universitetssjukhuset om vi kunde decellularisera en donerad luftstrupe till den tredje patienten som efter ett år på intensivvård behövde åtgärdas. Vi ställde upp av humanitära skäl och alltså inte på begäran av Macchiarinis grupp. Preparatet överlämnades till Paolo Macchiarinis medarbetare Philipp Jungebluth som kom till Göteborg enkom för detta. Preparatet användes aldrig utan returnerades senare”, skriver den sakkunnige professorn.

Kollegan är Hasse Ejnell, docent och specialistläkare inom öron-, näsa, hals, som även han anlitades av Socialstyrelsens rättsliga råd i Macchiarini-ärendet.

Dagens Medicin har varit i kontakt även med honom. Han väljer att själv inte svara på några frågor men uppger att han instämmer i Michael Olaussons uttalanden i den här artikeln.

Något samarbete med Paolo Macchiarini var det aldrig fråga om, betonar Michael Olausson.

”Jag har aldrig träffat Macchiarini annat än när han talat på två konferenser. Jag har aldrig diskuterat personligen med honom och jag har aldrig haft något samarbete med honom eller hans grupp. Inte heller har jag publicerat någonting tillsammans med hans grupp på KI/KS. Den teknik vi själva använt vid en transplantation av en decellulariserad donerad luftstrupe skiljer sig också från Maccharinis första transplantation med en liknande metod år 2008.”

Enligt professorn ska de som sakkunniga aldrig ha mörkat några av dessa uppgifter för rättsliga rådet vid Socialstyrelsen.

Men borde ni inte ha tagit med detta i jävsdeklarationen – att ni varit tillfrågade att hjälpa till i vården av en av Paolo Macchiarinis patienter?

”Vi var inte inblandade i vården av patienten. Vi tillverkade en decellulariserad matrix på begäran av tredje part och levererade den. Detta framförde vi till Socialstyrelsen”, skriver den sakkunnige professorn.

Han anser att han av sekretesskäl inte kan kommentera utredningen, men uppger att kollegan Hasse Ejnell anlitades av rättsliga rådet som erkänd auktoritet inom operation av tumörer på luftstrupen.

”Själv har jag bidragit med transplantationsmedicinsk kunskap rörande borttagning och användning av celler i transplantat. Vi har gemensamt gjort en medicinsk bedömning utgången från en stor mängd fakta, svarat på frågor och kommit med ett utlåtande. Det juridiska ställningstagandet har inte vilat på oss”, skriver Michael Olausson.

Du har själv varit indragen i oredlighetsutredning gällande regenerativa transplantationer av blodkärl i samband med förundersökningen mot Macchiarini. Har detta påverkat ditt utlåtande som sakkunnig i rättsliga rådet?

”Oredlighetsutredningen har inte påverkat. Den var aktiv förra hösten med utslag i mars 2017. Arbetet med utlåtandet till rättsliga rådet var klar före dess. Att jag själv fällts för oredlighet försöker jag nu rentvå mig från.”

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Macchiarini-åklagarens experter anklagas för jäv

Fälld professor försvarar sig mot anklagelserna

Medicinare ville fria fuskdömda Göteborgsforskare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev