Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jazzmusiker hjälper forskare förstå människans kreativitet

Publicerad: 11 mars 2008, 10:43

Genom att mäta hjärnaktiviteten hos improviserande jazzmusiker hoppas forskare i USA att bättre förstå vad många tidigare ansett omöjligt att mäta – människans kreativitet.


Hjärnans aktivitet när vi hör och spelar musik har länge varit ett intressant fält att studera för att bättre förstå de kognitiva funktionerna i hjärnan.

Ett område som dock länge ansetts omöjligt att vetenskapligt mäta har varit kreativiteten. Ända tills nu.

Forskare knutna till National Institute of Health i USA arbetar med att mäta hjärnaktiviteten hos professionella jazzmusiker. forskarna jämför hur hjärnan arbetar när musikerna spelar efter noter alternativt improviserar, skriver amerikanska nyhetsbyrån AP.

Eftersom magneterna i MRI-kameran som används för mätningarna inte tolererar några metallföremål har instrument som trumpet och saxofon varit uteslutna. I stället har forskarna låtit ta fram en keyboard helt utan metallkomponenter som de sedan låtit sex professionella jazzpianister spela på inuti MRI-kameran.

Pianisterna har dels fått spela skalor och ett komponerat stycke, och dels fått improvisera till musik de lyssnat på i hörlurar.

Resultaten av mätningarna visar att när musikerna improviserar och fritt får använda sin musikaliska kreativitet, används samma delar av hjärnan som aktiveras när människor drömmer.

Samtidigt förhöjdes aktiviteten i de delar av hjärnan som kontrollerar intryck såsom känsel, syn och hörsel. Detta trots att musikerna inte kände, såg eller hörde någonting nytt när hjärnan aktiverades.

Forskarna bakom studien menar att dess viktigaste vetenskapliga betydelse inte nödvändigtvis är de resultat som kommit fram, utan snarare att studien över huvud taget kunnat genomföras. De tror att resultaten från testerna kan öppna nya och hittills obeträdda stigar inom hjärnforskningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev