Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jeanette” sprider intresse för journaler på nätet

Publicerad: 16 november 2015, 12:44

En rolig video får vårdpersonalen i Norrbotten att intressera sig för journaler på nätet. Videon har nu fått spridning utanför sjukhusets väggar.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landsting

Rollfiguren Jeanette är på väg att bli Norrbottens läns landstings motsvarighet till Ica-Stig, som genom roliga videor med hög igenkännighetsfaktor får vårdpersonalen att intressera sig för nya projekt. I videon ”Jeanette om journal via nätet” får personalen följa Jeanettes resa och tankar genom förändringen.

– Det finns nog ingen som inte har hört talas om journal via nätet hos oss. Och det var ju vårt mål egentligen, så vi är väldigt nöjda, säger Kristina Ernstsson, projektledare för införande av Journalen på nätet i Norrbottens läns landsting, till Dagens Medicin.

Videon är tänkt att upplysa om förändringsarbetet med journal på nätet och skapa diskussion på informationsträffar och personalmöten för vårdpersonal inom landstinget. Till en början visades den bara inom personalgruppen men nu har den närmare 14 500 visningar på Youtube.

– Den började spridas av vårdpersonalen och fick mycket positiv kritik både från sjukvården och andra verksamheter i hela landet, som ville visa den som ett nytt grepp som vi har gjort i Norrbotten för att sprida information.

Kommunikationsavdelningen valde att lägga upp videon så att alla kan ta del av den, med en förklaring om bakgrunden och att det är en humorvideo.

– Folk tycker att den är rolig och ser på förändringar med glimten i ögat. Många människor känner igen sig även om den är så tillskruvad att man inte tar åt sig direkt, säger Kristina Ernstsson.

Men viss kritik har den fått, mestadels från vårdpersonal.

– Det finns några personer som har hört av sig och tycker att den känns som att vi målar ut vissa yrkeskategorier som bakåtsträvande och trögtänkt, och menar att vi förlöjligar vår personal, vilket inte alls har varit vårt syfte.

Jeanette spelas av skådespelerskan och moteratorn Charlotte Lindmark. Enligt Kristina Ernstsson har rollfiguren förekommit i många andra sammanhang inom landstinget, dels i en tidigare video, ”Jeanette och sekretessen”, som också varit uppskattad av personalen. Många känner därför igen Jeanette och hon kan komma att bli ett ansikte utåt, mot personalgruppen inom landstinget.

– Charlotte Lindmark är otroligt uppskattad och en väldigt duktig och kreativ person. Eftersom att sekretessfilmen blev väldigt omtyckt tänkte vi att vi kör på samma karaktär, skådespelare och manusförfattare.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev