Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jetplan kortar tiden för vårdtransporter

Publicerad: 31 oktober 2007, 15:11

Jetplan kortar tiden för vårdtransporter

Som första sjukhus i Sverige har Akademiska sjukhuset i Uppsala nu tillgång till ett jetplan med intensivvårdsplatser. Tanken är att kunna transportera svårt sjuka patienter både inom och utanför Sverige.


Utvändigt är det inte så mycket som skiljer det smäckra flygplanet från vilken privatjet som helst, mer än Akademiska sjukhusets blå logotyp på sidorna. Invändigt är det annorlunda. På ena sidan finns inga passa­gerar­säten. Där finns i stället två sängplatser.

– Vi kan antingen transportera två intensivvårdspatienter med all intensivvårdsutrustning som krävs, eller två barnkuvöser, säger Björn Svensson, verksamhetschef för helikopter- och flygtransporter vid Akademiska sjukhuset.

Sedan förra veckan har Akademiska sjukhuset i Uppsala tillgång till planet genom ett samarbetsavtal med flygbolagen Lufttransport och Eastair som står för själva flygplanet, som är av typen Learjet 35.

– Tillsammans har vi byggt upp en komplett vårdkedja där hela transporten ingår, från säng till säng med personal och allt, säger Björn Svensson.

Tidsvinsten mest värdefull
Enligt avtalet får sjukhuset tillgång till 300 timmars flygtransport per år.

– Men visionen är att det ska utökas till runt 600 timmar per år, säger Agneta Karlfeldt, chefsjuksköterska på Lufttransport.

Att det blev just Akademiska sjukhuset som blir först i landet med att transportera patienter med jetflyg är ingen slump.

– Vi har ju i uppdrag av Social­styrelsen att ha intensiv­vårds­transporter som en riksspecialitet, säger Björn Svensson.

Dessutom har Akademiska sjukhuset vårdavtal med flera sjukhus i geografiskt stora län, som Värmland och Dalarna.

Den mest uppenbara fördelen med flyg jämfört med helikopter är tidsvinsten. En transport som tar fem–sex timmar med helikopter tar högst en eller ett par timmar med det aktuella flyg­planet.

Helikopter- och neonatalsjuksköterskan Cecilia Wahlfors berättar att hon nyligen flög helikopter från Uppsala till Sundsvall, från Sundsvall till Lund och sedan hem igen, en utflykt som tog elva timmar.

– Det är rätt vanligt att vi transporterar barn. Det kan vara barn som är för tidigt födda, barn med svåra andningsstörningar eller som behöver kirurgisk behandling i något annat landsting, säger hon.

Dessutom blir sjukhusets enda helikopter allt mer upp­tagen. Förra året utförde den runt 700 flygningar, en siffra som ökat för varje år.

34 000 kronor – per timme
Enligt Björn Svensson är det nu fritt fram även för andra landsting att efterfråga den nya och snabbare tjänsten.

– Man kan också tänka sig att transportera patienter utomlands eller hem till Sverige, något som är omöjligt med en helikopter. Exempelvis får vi allt fler soldater utomlands som kan behöva komma hem för avancerad vård.

Men smakar det så kostar det. Flygplanet kostar mellan 25 000 och 34 000 kronor - per timme.
- Men det är faktiskt billigare än vad en helikopter kostar om flygtiden överstiger 2,5 timmar, säger Björn Svensson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev