måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jimmie Åkesson stoppades vid sjukhusbesök

Publicerad: 13 mars 2014, 10:07

Spontan protest mot Jimmie Åkessons besök på Norrlands universitetssjukhus. Ida Linander till höger längst fram. Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

I går stoppades Jimmie Åkesson (SD) vid ett studiebesök på geriatriken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Patientsäkerheten ansågs hotad.


En läkare på avdelningen som upplevde att besöket gjorde personalen nervös, stoppade partiledaren och hans sällskap i korridoren på väg in på avdelningen.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna, säger läkaren, som vill vara anonym, till SVT:s Västerbottensnytt.

Läkarens agerande gjorde att besöket på avdelningen blev betydligt kortare än planerat.

Besöket ska ha varit planerat sedan länge men personalen på geriatriken fick inget veta förrän samma morgon, enligt uppgifter som bekräftas av Ida Linander, underläkare och forskare vid universitetssjukhuset, som arrangerade en protestaktion utanför entrén.

– Vi fick höra att personalen var upprörd och det blev vi också. Jag tycker inte det är acceptabelt att han som företrädare för en människosyn där alla människor inte har samma värde får göra ett studiebesök på klinik utan personalens samtycke. Hans parti står för värderingar som strider mot vårdens grundläggande värderingar, säger hon till Dagens Medicin.

På snabbt upptryckta lappar meddelade demonstranterna Jimmie Åkesson att de inte ville ha några rasister på sin arbetsplats.

Men Sverigedemokraterna är invalt i riksdagen av svenska folket, ska företrädarna inte få göra studiebesök i offentlig verksamhet?

– Jo, men personalen måste få information i tid, det är särskilt viktigt eftersom SD har uttryckt att vissa människor inte är lika mycket värda som andra.

Alva Svärd, läkarstudent på sjunde terminen, tyckte också att det var viktigt att markera sitt motstånd mot Jimmie Åkessons besök.

– Som blivande läkare står jag för att alla människor har samma värde. Och han är självklart välkommen hit om han blir sjuk, säger hon.

– Det var extra hemskt att besöket var på geriatriken eftersom mycket av äldreomsorgen bygger på väldigt kompetenta människor från andra länder.

Förutom mot Sverigedemokraterna finns ett stort missnöje mot att klinikledningen inte informerade om besöket tidigare.

– Det är chockerande att det doldes för personalen ända till samma morgon. Det är inte respektfullt att utsätta sin personal för att möta en företrädare för ett parti med odemokratiska åsikter på sin arbetsplats, det är skillnad när det är på fritiden och man kan välja själv, säger Ida Linander.

Personalen på kliniken kommer att följa upp ledningens agerande, enligt vad hon har hört.

Dagens Medicin har sökt verksamhetschefen för Geriatriskt centrum, liksom Jimmie Åkesson för en kommentar.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev