Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK driver inte förtalsmål vidare

Publicerad: 27 september 2010, 10:50

JK driver inte förtalsmål vidare

Foto: Sigbjörn Olofsson. Foto: Håkan Nordlöf

Justitiekanslern kommer inte att gå vidare med den polisanmälan om förtal som har lämnats in av sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.


Sigbjörn Olofsson polisanmälde landstingspolitikern Jacomina Beertema (M) sedan hon uttalat sig negativt om honom i intervjuer. Eftersom det handlade om yttranden i grundlagsskyddade medier klassades ärendet som ett tryckfrihetsmål och överlämnades till Justitiekanslern, JK.

Nu har JK beslutat att inte väcka åtal.

– När det gäller förtal krävs det särskilda skäl påkallat ur allmän synpunkt, och det har vi inte funnit att det är i det här fallet. Vi har alltså inte tagit ställning till om det är brottsligt, utan tanken med förtalsbestämmelserna, och det gäller även förolämpning, är att målsägande själv ska driva talan, säger hovrättsassessorn Thomas Hedstrand vid JK till Sundsvalls Tidning.

Till Dagens Medicin säger Sigbjörn Olofsson på måndagsförmiddagen att han inte tagit del av JK:s beslut och därför inte vill uttala sig huruvida han kommer att driva målet vidare på egen hand.

Relaterat material

”Direkt illvilja mot landstinget”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev