Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK: ”Jag kan inte följa mitt hjärta”

Publicerad: 24 april 2014, 13:01

Justitiekanslerns beslut om en ersättning på låga 20 000 kronor till läkaren Viveka Lindén, har fått mycket kritik och väckt starka känslor.


I stället för de nästan 3 miljoner kronor som den friade läkaren Viveka Lindén hade begärt i skadestånd av staten för lidande, skada och förlorad arbetsinkomst, får hon 20 000 kronor, enligt justitiekanslerns beslut som kom i går.

– Det kan kännas väldigt konstigt och jag har full förståelse för att läkaren och andra personer är upprörda, men så ser lagstiftningen ut, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Skadeståndet ges efter en prövning mot en lag om ersättning vid frihetsberövande. Den ger, i de fall den kan tillämpas och den åtalade exempelvis blivit frikänd i normalfallet 1 000 kronor per dag som man varit frihetsberövad, och kan räknas upp till dubbla om man blivit frikänd för misstanke om ett mycket allvarligt brott. I Viveka Lindéns fall blir det 20 000 kronor, enligt Anna Skarhed. Något skadestånd utöver själva tiden man varit frihetsberövad medger inte den lagen.

Läkarens anspråk har också prövats mot skadeståndslagen som i vissa fall tvingar staten till skadestånd om staten betett sig oaktsamt.

– Fel har begåtts av staten i det här fallet, men enligt min bedömning är det inte fel som kan ge skadestånd. Jag måste följa lagen, jag kan inte följa mitt hjärta, säger Anna Skarhed.

JK:s beslut kan inte överklagas, men till TT säger Viveka Lindéns advokat Björn Hurtig att de funderar på att stämma staten i domstol.

I sitt beslut tar Anna Skarhed upp att JK saknar kompetens att uttala sig angående Rättsmedicinalverkets agerande.

Är det inte irriterande att inte kunna gå djupare i det?

– Det är ju inte JK:s uppgift att göra det, men det är otillfredsställande att det inte finns en instans som kan titta på det ur ett medicinskt vetenskapligt perspektiv, i synnerhet som teknisk bevisning får allt större betydelse för utgången i domstolarna.

Hon jämför det här fallet med fallet Osmo Vallo där olika experters ord stod mot varandra och dåvarande JK pekade på att det saknas ordinarie tillsyn när det gäller den rättsmedicinska verksamheten.

Anna Skarhed hoppas att socialdepartementet och justitiedepartementet ska fundera på det hon skrivit om vikten av en ännu större rättsäkerhet i liknande frågor.

– Jag tycker att det vore rimligt att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, också får i uppdrag att utövas tillsyn över Rättmedicinalverket. I brottmål ska man vara säker, den här typen av fall måste kvalitetssäkras i minsta skrymsle, säger Anna Skarhed.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev