tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK kritiserar etiknämnd efter Dagens Medicins avslöjande

Publicerad: 12 mars 2014, 09:13

Justitiekanslern, JK, riktar allvarlig kritik mot Centrala etikprövningsnämnden. Nämnden har bland annat brustit i diarieföring och protokollföring.


Redan hösten 2012 kunde Dagens Medicin avslöja oredan i handläggningen på Centrala etikprövningsnämnden, CEPN. Handlingar hade bland annat fabricerats i efterhand och handläggare hade klippt och klistrat i dem för att få dem att se  mer äkta  ut. Diarieföringen var bristfällig och en stor del av nämndens protokoll saknade underskrifter.

En förundersökning inleddes mot verksamheten men denna lades ned. Därefter har JK, efter två anmälningar, mot nämnden utrett saken.

I sitt beslut skriver JK att det under flera år förekommit brister i protokollföringen vid nämndens sammanträden samt i handläggningen av ärenden.

JK noterar även att beslut som nämnden fattat under åren 2006 till 2010 dokumenterats i sin slutliga form först under 2012.

Att bristerna inte uppmärksammats av ledningen för nämnden är  anmärkningsvärt  enligt JK som riktar allvarlig kritik mot myndigheten.

JK skriver att det är av största vikt att allmänheten har förtroende för CEPN med tanke på att det är en etikmyndighet och att det är nödvändigt att rutiner och intern kontroll förbättras.

Relaterat material

CEPN:s nya ledning klar

Inget åtal mot CEPN

Personal skulle hålla tyst

Forskningsfusk inte bevisat

Ledamöter ska bytas ut

Förundersökning mot etikprövningsnämnd

Etiknämnden lämnade ut falska handlingar

Etiknämnd skötte inte sitt jobb

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev