Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK kritiserar onkologchef i Skåne

Publicerad: 28 juni 2013, 14:12

Det var olämpligt av divisionschef Carsten Rose att kritisera personal som öppet hade negativa synpunkter på nedskärningar inom cancervården i Skåne, slår justitiekanslern, JK, fast.


I november i fjol skrev tolv anställda på onkologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö en kritisk debattartikel i Sydsvenskan där de uttryckte sin oro för en försämrad cancersjukvård till följd av besparingar och anställningsstopp.

Därefter sammankallade dåvarande divisionschefen Carsten Rose två personalmöten då debattartikeln diskuterades. Personalens synpunkter var felaktiga, enligt divisionschefen som också ansåg att saken skulle ha diskuterats internt.

De anställda uppfattade att de blev hotade med att de skulle mista sina befattningar om de fortsättningsvis luftade kritiska synpunkter i medierna.

JK fick in två anmälningar om brott mot det så kallade repressalieförbudet i Tryckfrihetsförordningen, men beslutade att inte inleda någon förundersökning.

Däremot öppnades ett tillsynsärende där besked nu har kommit.

Carsten Roses agerande mot personalen var olämpligt med tanke på yttrandefrihetens principer, slår JK fast.

Den kritik som han framförde kan leda till att anställda ”avstår från att vända sig till media av rädsla för negativa följder eller helt enkelt för att de känner obehag på grund av inställningen från ledningen”, skriver JK och fortsätter:

”Detta riskerar i sin tur leda till att en debatt som måste få förekomma stryps”.

När Dagens Medicin når Carsten Rose, som har gått i pension, säger han att han är utomlands och att han inte vill uttala sig innan han har läst JK:s beslut.

– Jag vet inte någonting om någon kritik.

 Här kan du läsa JK:s yttrande

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev