Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JK: Läkemedelsverket måste respektera meddelarfrihet

Publicerad: 22 oktober 2013, 10:33

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman har kritiserat anställda som pratat med pressen. Det ogillar JK.


Vid ett personalmöte under våren 2012 ska Christina Åkerman ha uttalat sig ogillande om att medarbetare läckt uppgifter till medierna.

Bland annat ska hon ha sagt att det har en negativ inverkan på Läkemedelsverket att medarbetare lämnar uppgifter till journalister och att sådan information spridits av någon som ”inte kliver fram” och som ”vill göra någon illa”.

Dessa uttalanden är inte olagliga, enligt Justitiekanslern, JK, som granskat saken efter en anmälan. Men i JK:s beslut, som fattades i förra veckan, framhålls att generaldirektören har framfört  ”kritik mot medarbetare som utnyttjat sig av sin grundlagsskyddade meddelarfrihet”.

Myndigheter får inte ingripa mot en anställd som använder sig av sin lagstadgade yttrandefrihet, påpekar JK och skriver i beslutet: ”En offentligt anställd har alltså en grundlagsskyddad rätt att fritt ge uttryck för sin uppfattning rörande den egna myndighetens verksamhet och att om han eller hon så önskar förmedla sina synpunkter till media”.

Om de anställda på Läkemedelsverket hade sagts upp, avskedats eller drabbats av en disciplinpåföljd eller liknande på grund av att de talat med pressen, så hade det varit brottsligt.

Men att uttala sitt ogillande med medarbetarnas agerande är alltså inget lagbrott, enligt JK. Eftersom det gått så lång tid sedan personalmötet nöjer sig JK med att i sitt beslut ”framhålla vikten av att den grundlagsskyddade meddelarfriheten respekteras”.

Anmälan om händelsen gjordes i augusti i år. Den person som anmälde Christina Åkermans beteende hänvisar dels till en film från personalmötet och dels till uppgifter om mötet i Upsala Nya Tidning. JK har inte kunnat se filmen och baserar därför sitt beslut på uppgifter i tidningsartiklarna.

Relaterat material

Öppenhet med ”väldigt, väldigt negativ inverkan”

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News