Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JO kritiserar journal på distans

Publicerad: 10 september 2014, 13:05

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot vårdgivare som ingått avtal med företag om journalföring i hemmamiljö.


Journalföring på distans äventyrar patientsekretessen, anser JO. Läkarsekreterare på företag omfattas inte av tystnadsplikten i enlighet med offentlighets- och sekretesslagen, som är fallet för läkarsekreterare anställda inom vården.

”Det är anmärkningsvärt att vårdgivarna inte har ägnat sekretessaspekterna större uppmärksamhet i samband med att avtalen ingicks”, skriver JO i sitt beslut som kom i går, tisdag.

Det är vårdgivare i Västra Götalandsregionen och i Stockholms läns landsting som har granskats. De har anlitat företaget Conscriptor, som specialiserat sig på journalföring på distans. Företaget anställer läkarsekreterare som jobbar hemifrån med att skriva journalanteckningar åt ett hundratal olika vårdgivare i Sverige. Uppgifterna lagras dock inte utanför landstingens egna it-system.

En privatperson i Västra Götaland anmälde förfarandet under 2011.

Läkarsekreterarna på företaget har ett avtal med sin arbetsgivare om tystnadsplikt, men JO bedömer att det inte är tillräckligt, och att det inte finns något rättsligt stöd för att lämna ut sekretessbelagda uppgifter på det sätt som vårdgivarna har gjort.

Stockholms läns sjukvårdområde, SLSO, är ett område inom Stockholms läns landsting som delvis köper tjänster för journalföring. I SLSO ingår bland annat psykiatri, specialiserad beroendevård och rättspsykiatri, primärvård, barn- och mödrahälsovård, ungdomsmottagningar och rehabiliteringsenheter.

– Vi har trott att vi följt gällande lagstiftning, men vår uppfattning nu är att JO gjort en korrekt bedömning. Det är bra att JO pekar på luckor, säger Peter Carlberg, pressansvarig för SLSO och utsedd av förvaltningen som talesperson i ärendet.

I vilken omfattning har ni använt företaget?

– I begränsad omfattning, för att kapa toppar och uppfylla patientsäkerheten.

En arbetsgrupp med jurister och verksamhetsansvariga ska nu tillsättas och omgående titta på hur problemet kan lösas, enligt Peter Carlberg. Avtalet med företaget gäller ett år till.

Relaterat material

Journalskrivning i hemmiljö anmäls

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News