tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JO kritiserar tv-inspelning

Publicerad: 31 mars 2011, 13:00

Akademiska sjukhuset i Uppsala får stark kritik av justitieombudsmannen, JO, för hanteringen av sekretessregler i samband med inspelningen av tv-serien Sjukhuset.


Serien spelades in för några år sedan och följer läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal i deras arbete.

Efter en anmälan kritiserar nu JO det avtal mellan Akademiska sjukhuset och produktionsbolaget som innebär att patienter som kan identifieras i serien kan filmas först och ge sitt godkännande efteråt. Enligt JO röjs sekretesskyddade uppgifter redan när patienterna filmas utan godkännande.

Att vissa personer inte kunnat ge sitt godkännande påpekar JO är uppenbart eftersom de filmats när de varit medvetslösa.

– Sekretess inom hälso- och sjukvården är väldigt stark. Redan det att man befinner sig på ett sjukhus är en sådan personlig uppgift som kan vara till men för någon om den röjs. Och har man en gång filmat utan att ha ett föregående samtycke så har man brutit mot den sekretessbestämmelsen helt enkelt, säger JO Lilian Wiklund till Sveriges Radio Uppland.

Från landstingets sida ser man allvarligt på kritiken.

– Det kommer att få konsekvenser för hur vi hanterar den här typen av medverkan i medierna i framtiden, säger moderaten Erik Weiman, landstingsstyrelseordförande i en kommentar, uppger radion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev