söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

JO vill se mer tydlighet kring kontanter i vården

Publicerad: 15 maj 2019, 12:04

Foto: Thinkstock

Det kan behövas en särskild reglering för hur regionerna ska hantera patientavgifter. Det anser justitieombudsmannen, JO.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

LB


Beslutet från JO handlar om en anmälan mot Region Jönköpings län som 2011 beslutade att begränsa möjligheten att betala patientavgifter kontant. 2017 anmäldes regionen till JO, med hänvisning till ett tidigare rättsfall. Det borde vara möjligt att betala kontant på alla vårdinrättningar, ansåg anmälaren och hänvisade till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 2015.

I den domen konstaterar domstolen med hänvisning till riksbankslagen att en region inte helt kan vägra att ta emot kontanter, men att frågan om var och hur avgiften ska betalas inte är reglerad.

I sitt svar till JO gör regionen en annan tolkning av lagen och håller inte med om att det finns en absolut skyldighet att ta emot kontanter överallt. Regionen skriver att det aldrig funnits möjlighet att betala kontant på samtliga vårdinrättningar. Exempelvis har kostnader för slutenvård alltid fakturerats.

Regionen anser också att det skulle behövas en översyn av lagstiftningen.
JO håller med och chefjustitieombudsman Elisabeth Rynning skriver i sitt beslut att det kommit in flera anmälningar om begränsningar i flera andra regioner.

”Mot denna bakgrund kan det ifrågasättas om det inte skulle behövas en särskild reglering avseende formerna för betalning av vårdavgifter”, skriver JO.

Beslutet har också skickats till socialdepartementet. JO konstaterar också att informationen om betalningsmöjligheter varit bristfällig i Region Jönköpings län, men att de förtydliganden som redan gjorts räcker. Därmed blir det inte heller någon JO-kritik mot regionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev