fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jobbade som läkare utan behörighet

Publicerad: 11 april 2014, 09:57

En man som i flera år jobbat som underläkare hade bara gått sju terminer på läkarutbildningen. Nu får Region Skåne skarp kritik från Ivo.


Mannen anmäldes av sin arbetsgivare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan arbetsgivaren upptäckt brister i hans yrkesutövning. Bland annat hade han en omfattande egen sjukskrivning, hade förskrivit narkotiska preparat åt sig själv och inte fullgjort sin journalplikt, skriver Läkartidningen.

Han anställdes första gången 2010 som underläkare vid medicinkliniken på Lasarettet i Landskrona där han senare fick sin AT. Hans anställning förnyades sedan vid fyra tillfällen. Ivo uppdagade att mannen inte uppfyllde kraven för anställning, varken som AT-läkare eller vikarierande underläkare. Mannen hade bara fullgjort sju terminer av läkarutbildningen.

Hur kunde det hända?

– Det skedde före min tid och måste bero på att en tidigare chef inte tagit i beaktande att kolla alla papper vid anställningen, säger Jonas Tengsmar, verksamhetschef på medicinkliniken sedan ett år, till Dagens Medicin.

Det var när Jonas Tengsmar började undersöka den anställdes hantering av sin sjukfrånvaro och bristande dokumentation som han gjorde en anmälan till Ivo enligt patientsäkerhetslagen och resten av historien rullades upp.

– Jag blev rätt chockad faktiskt, säger han.

Kliniken har gått igenom samtliga anställningar vid kliniken utan att hitta något liknande fall.

Region Skåne får hård kritik av IVO för att ha anställt mannen utan att kontrollera och följa upp hans utbildning och examen. Det arbetsgivaren anmält mannen för – brister i yrkesutövningen  – beror på att arbetsgivaren givit honom den anställning som är grunden till att han är att betrakta som en risk för patientsäkerheten.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev