Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jobbade utan legitimation – i 25 år

Publicerad: 20 december 2013, 14:53

Ivo överväger en polisanmälan och påpekar att det faktiskt krävs en legitimation för att få kalla sig psykolog.


En kvinna som på Eniro marknadsförde sig som psykolog kontaktades nyligen av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten kunde nämligen inte hitta kvinnan i Socialstyrelsens register för legitimerad vårdpersonal.

I ett telefonsamtal till en av Ivo:s inspektörer uppgav kvinnan senare att när hon 1988 tog sin psykologexamen fanns det inga PTP-platser och hon kunde därför inte genomföra den tjänstgöring som krävs för att få en psykologlegitimation. Trots det har hon sedan dess arbetat som psykolog med egen verksamhet. Hon berättade också att hon inte längre marknadsför sig som psykolog på Enrio och att hennes verksamhet  i dag bara omfattar någon enstaka patient.

Ivo verkar dock inte se några förmildrande omständigheter i det utan kräver att kvinnan före den 20 januari 2014 slutar att kalla sig psykolog i all form av marknadsföring samt att hon även tar bort ordet psykolog ur sitt firmanamn. Ivo kommer också att överväga att polisanmäla användandet av den skyddade yrkestiteln, skriver myndigheten i en begäran till kvinnan där det också framgår att det den 1 januari 1994 blev otillåtet att använda sig av titeln psykolog utan att ha en legitimation för yrket.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev