Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Johan Calltorp har avlidit

Publicerad: 9 september 2013, 07:59

Johan Calltorp, professor i hälsopolitik och ledarskap, har avlidit under en tjänsteresa till USA.


Det var under fredagen som Johan Calltorp avled då han befann sig i Salt Lake City, USA, på en arbetsrelaterad resa.

Thorbjörn Larsson, vd för Vårdalstiftelsen och ordförande för Forum för Health Policy, var med på resan. Han säger till Dagens Medicin att Johan Calltorp var en av de starkaste företrädarna för kunskap om styrning, organisation och ledarskap inom sjukvård.

– Han var nog den person i landet som kunde mest inom dessa områden. Han var också en humanist med ett stort intresse för samhället. Han var en person med humor, integritet och stor arbetskapacitet, säger Thorbjörn Larsson.

Håkan Wittgren, vd för Läkarförbundet, minns också Johan Calltorp som en person med stor kunskap om organisation av hälso- och sjukvården.

– Han har betytt mycket för sjukvården i Sverige. Han hade ett vetenskapligt sätt att jobba med de här frågorna och har arbetat brett och kommunicerat på flera arenor. Det är oerhört tråkigt att han har gått bort, säger han.

Johan Calltorp var läkare och verksam som professor i hälsopolitik och ledarskap vid Jönköping Academy/Hälsohögskolan i Jönköping samt projektledare för Forum för Health Policy. Han var under fem år hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Han hade under sin yrkesbana många uppdrag. Bland annat har han lett det nationella vårdgarantiprojektet och utrett kunskapsbaserad ledning, styrning och utveckling för socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting.

Johan Calltorp blev 65 år.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev