Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Johan Wallér: "Nya koncept och tjänster dröjer ännu en tid"

Publicerad: 26 februari 2010, 15:31

Apotekets förre stabschef Johan Wallér är sedan en knapp månad apotekssektorns nya ansikte. I en intervju med Dagens Apotek ger han sin framtidsbild av det nya Apotekssverige.


Lite som att starta eget. Så beskriver Johan Wallér, den första verkställande direktören för det nya branchorganet Sveriges apoteksförening, pionjärarbetet i föreningens uppstartsfas. Dagens Apotek hade siktat in sig på att träffa honom på det nya kansliet på Wallingatan i Stockholm, men lokalen var inte tillräckligt färdig. Intervjun fick ske på redaktionen i stället.

Två tidshorisonter brukar anges som viktiga när branschkännare tittar i apoteksmarknadens kristallkula. Den ena är våren 2013, då de nya aktörerna inte längre kommer att vara tvungna att driva sina övertagna apotek. Den andra är perioden 2015-2020, då riskkapitalbolagen kan komma att göra sin ”exit” – det vill säga sälja.

Johan Wallér, hur tror du att den svenska apoteksbranschen ser ut i det lite längre perspektivet?

– Om fem år kommer vi att börja se hur mycket tillgängligheten har ökat. Vi lär få ganska många apotek, och det lär bli en viss ”utspädningseffekt” på receptsidan eftersom den blir ganska oförändrad. Det kan hända saker när det gäller nystartande aktörer redan inom tre år, jag tror mer på en kontinuerlig förändring än vissa tidpunkter.

– Men det står klart att det kommer att röra på sig, i princip alla större aktörer har ju expansionsplaner. Men det är troligt att det på sikt sker en konsolidering med färre aktörer.

– Det är inte säkert att det sker dramatiska förändringar i de riskkapitaldrivna kedjorna. Ägarförändringar kan mycket väl komma att ske bakom kulisserna, utan att det påverkar verksamheten eller innebär nya skyltbyten.

– Det kan också bli en utmaning för kedjorna att hitta egna uttryck och en egen differentiering. Det gäller i synnerhet de aktörer som tar över apotek med befintlig personal, säger Johan Wallér.

– Det blir mycket intressant att se vad som händer på en plats som Skanstull i Stockholm. Här finns ett Åhlénsapotek, Apotek 1 nyetablerar i Ringens köpcentrum och dessutom finns ett apotek som tagits över av Hjärtat. Utöver det finns Seven Eleven och detaljhandelskedjor. Det blir stenhård konkurrens i ett litet område. Vem vinner här?

– Ett annat område som blir spännande att följa är småföretagandet på apoteksmarknaden. Här tror jag att vi får se många innovativa lösningar och kreativitet i det lilla.

Blir de nya apoteksföretagen traditionella, eller får vi se många nya koncept och tjänster?

– Vi får nog se en hel del nytt, men det tar nog lite tid. Det som lockar kunderna kommer att driva förändringen. Jag tror exempelvis att internetaktörer kommer att hitta en marknad. Vi får nog också se en nischning hos vissa apotek mot specifika kundgrupper. Det kommer nog bland annat att ske hos mindre aktörer vid sidan av kedjorna.

Hur ska den nya branschföreningen arbeta?

– Vårt kansli blir litet, i första skedet bara jag, senare kanske en handfull personer. Det operativa arbetet kommer att ske i tre råd. På så sätt kan vi utnyttja medlemsföretagens kompetens. Råden kommer att vara inriktade på kvalitet, IT respektive varuförsörjning. Ett ”kollektivavtalsråd” med personalcheferna bildas som en arbetsgivarförening inom Almega.

Vad ska ni göra, vilka frågor är viktigast?

– Vi kommer att driva branschgemensamma frågor inom rådens respektive områden, exempelvis inom patientsäkerhet, kvalitetsfrågor och prismodellen. TLV:s nya regelverk för generikabyte är en typisk fråga där TLV behöver en motpart från apoteksbranschen. I det fallet blir det inom ansvarsområdet för vårt varuförsörjningsråd.

Varför valde ni att dela upp arbetsgivarfrågorna och branschfrågorna i två föreningar?

– Det är viktigt att få ett tydligt fokus på själva apoteksverksamheten, och därför tyckte vi att det var bättre att sära på delarna. Annars skulle arbetet riskera att bli splittrat.

Planerar ni att i likhet med Lif ta fram etiska branschregler?

– Ja, det är en viktig fråga som kvalitetsrådet kommer att arbeta med. Men det står inte högst på dagordningen just nu, troligen sätter vi igång till hösten.

Aktuella förändringar som kan upplevas som negativa av kunderna är de nya TLV-reglerna, försvårad uthämtning för vissa kunder som beställer via distansapotek och att apotek i olika kedjor inte kan eller får ha koll på varandras lagerläge. Riskerar detta leda till missnöje med omregleringen?

– Generellt är en kund som inte får vad den vill ha en förlorad kund. Det sista ett företag vill göra är att hänvisa till en konkurrent. Därför kommer apoteksföretagen att se till att de har det som patienterna efterfrågar på lager i så stor utsträckning som möjligt.

– Det handlar till stor del om vanesaker som kommer att lösa sig eller bli smidigare med tiden. Det är viktigast nu att alla involverade i omregleringen är överens om att läkemedelsförsörjningen inte får äventyras.

JOHAN WALLÉR

Ålder: 42.
Familj: Fru och två barn, 7 och 3 år.
Bor: Enskede.
Senast lästa bok: ”Någon deckare, troligen av Leif GW Persson. Kommer inte ihåg titeln. Läser allt elektroniskt numera och då har man inget bokomslag framför sig, därför är det svårt att komma ihåg boktitlarna…”
Senast sedda film: ”Skulle ha sett Avatar, men det blev Sherlock Holmes.”
Favoritmat: ”Allt som är riktigt starkt”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev