Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Johannesört lika effektivt som antidepressiva läkemedel

Publicerad: 8 oktober 2008, 10:01

Johannesört lika effektivt som antidepressiva läkemedel

Johannesört är lika effektivt mot depression som traditionella antidepressiva läkemedel.


Dessutom ger örtmedicinen färre biverkningar än antidepressiva preparat. Detta har tyska forskare nu visat i en analys av 29 studier med över 5 000 deltagare.

Analysen är genomförd av forskare knutna till Cochraneinstitutet, en organisation som vetenskapligt granskar olika läkemedel.

Förutom att johannesört visade sig lika effektivt som antidepressiva preparat kom forskarna fram till att örtmedicinen var bättre än placebo vid depression.

Tidigare har Läkemedelsverket godkänt johannesört som naturläkemedel mot lindrig oro och sömnbesvär.

Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, säger till Dagens Nyheter att johannesört kan fungera mot lättare depression och för de personer som inte vill ta psykofarmaka.

– Det kan också vara något för dem som får biverkningar av läkemedlen. Men det behövs mer forskning för att örten ska bli ett förstahandsval i en behandling, säger Elias Eriksson till DN.

Av de studier som var mest positiva till johannesörtens verkan var flest gjorda i Tyskland. Det kan påverka tolkningen av resultaten, då tyskarna enligt forskarna generellt sett är mer vänligt inställda till naturläkemedel än personer i andra länder.

Eftersom johannesört minskar effekten av andra läkemedel, såsom blodförtunnande medel och p-piller, rekommenderar forskarna att alla patienter som är nyfikna på örtmedicinen rådgör med läkare före behandling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev