torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jönköping säger nej till hemliga avtal

Publicerad: 26 april 2013, 08:23

Landstinget i Jönköping ställer inte upp på hemliga avtal med läkemedelsföretag. "Det är något sjukt i det hela", säger landstingspolitikern Håkan Jansson (M).


Läkemedelsföretag har börjat skriva hemliga avtal med landsting om läkemedelspriser. Dagens Medicin har flera gånger rapporterat om sådana avtal för det dyra men effektiva läkemedlet Zytiga mot prostatacancer.

Landstinget i Jönköpings län har tidigare skrivit ett avtal om ett läkemedel mot malignt melanom, men nu säger landstinget nej till ett avtal om Zytiga.

Håkan Jansson (M), ordförande i landstingsstyrelsen, stöttar den tekniska delegationen i landstinget som valt att säga nej till läkemedelsföretaget.

– Nu diskuterar vi två dyra läkemedel, men över 200 påstås vara på väg in. Bland dem finns de som kostar oerhört mycket pengar. Det är något sjukt i det hela, säger han till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Sveriges Radio P4 rapporterar också att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ska träffa landstingsledningar i hela landet för att diskutera hur man ska förhålla sig till de hemliga avtalen.

Läkemedelsföretagen vill hålla avtalen hemliga för att sjukvården i olika länder inte ska kunna jämföra priser.

Relaterat material

Skånska patienter kan få Zytiga

Få landsting nappar på hemlig rabatt

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev