Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Jordnötter i små doser utlöste allergi

Publicerad: 10 januari 2003, 10:49

Många som var allergiska mot jordnötter reagerade på mycket små mängder av allergenet. Hos dem som reagerade kraftigast utlöstes reaktionerna dessutom med lägre doser, än dem som fick mildare symtom. Det visar en studie från Nederländerna.


Forskarna, som arbetar vid Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederländerna, utförde en studie för att bedöma vilka halter av jordnötsprotein som kan utlösa allergiska reaktioner hos personer med jordnötsallergi.  I studien deltog 26 personer med känd jordnötsallergi. Samtliga deltagare bar på specifika IgE-antikroppar, eller så uppvisade de ett positivt pricktest.  Deltagarna fick bland annat genomgå en dubbelblind placebokontrollerad undersökning där de bland annat fick äta mat som innehöll ökande doser av jordnötsprotein. Forskarna bedömde att en allergisk reaktion hade utlösts när deltagarna antingen fick objektiva symtom, eller upprepade subjektiva reaktioner efter exponering för jordnötsprotein.  Studien visar att alla patienter upplevde någon form av symtom på allergi under studien. Bland annat fick alla subjektiva symtom från munnen. Fem deltagare fick symtom som gick att observera.  De allergiska reaktionerna hos deltagarna uppkom dock vid varierade doser av jordnötsprotein, allt från 100 mikrogram, upp till ett gram av allergenet. De deltagare som drabbades av kraftiga symtom reagerade på lägre doser, jämfört med dem som fick mildare symtom.  Hos samtliga deltagare utom två startade de allergiska reaktionerna inom 30 minuter efter det att deltagarna hade ätit kost innehållande jordnötter. Hos de två deltagare som inte följde detta mönster uppkom symtom på en allergisk reaktion först en till två timmar efter det att de hade exponerats för allergenet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev