Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jörgen Danielsson åtalas

Publicerad: 22 mars 2012, 13:53

Tidigare landstingsrådet Jörgen Danielsson åtalades i dag, torsdag, i Eskilstuna för trolöshet mot huvudman.


Vice chefsåklagare Jonas Strömberg väcker åtal mot Jörgen Danielsson (S) för att han skrivit under ett dokument som gav lönekontoret i uppdrag att betala ut arvoden som varit för höga och inte i enlighet med kommunallagen.

– Jag anser att ungefär 1,5 miljoner kronor för mycket har betalats ut och att landstinget har lidit ekonomisk skada av detta, säger Jonas Strömberg till Södermanlands Nyheter.

Landstinget Sörmland skriver i ett pressmeddelande att man avvaktar hur den rättsliga processen slutar och att det inte går att ta ställning till skadestånd innan dess. Förvaltningsrätten har tidigare bedömt att landstingfullmäktiges beslut om retroaktiva arvoden varit lagligt, en dom som ska prövas av kammarrätten.

– Vi har tidigare erkänt att vi har agerat fel i hanteringen av arvoden. Felen har rättats till och nu inväntar vi utfallet av den rättsliga processen, säger Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande, i en kommentar.

Jörgen Danielsson, som avgick i somras, säger sig i ett annat pressmeddelande välkomna åtalet.

– Jag är tacksam för att åklagaren har beslutat att väcka åtal och att jag därmed äntligen kan offentligt bli rentvådd från de orimliga anklagelserna som cirkulerat i media under en längre tid, säger han.

Relaterat material

Brottsmisstankar mot politiker

Sörmlandspolitiker: Vi betalar inte!

Återbetalning i arvodesaffären

Sörmlandspolitiker anmäls för inköp och arvodesaffär

Jörgen Danielsson får 300 000

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev