Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalbrist kan leda till dödsfall

Publicerad: 11 januari 2013, 09:02

Foto: Photos.com

Omfattande IT-problem i Karlskronas hemsjukvård gör att patienter riskerar att dö, anser Vårdförbundet.


Från årsskiftet flyttades ansvaret för hemsjukvården i Karlskrona från landstinget till kommunen. Men tillgången till patienternas journaler hängde inte med.

– Vi har gjort en riskbedömning enligt de riskpoäng som Socialstyrelsen tagit fram och kommit fram till att det finns risk för dödsfall, säger Vårdförbundets Per-Erik Hygrell till Sveriges Radio Blekinge.

Han berättar att en patient riskerade att dö i lungödem till följd av den bristande tillgången på journalinformation. Det kunde lyckligtvis undvikas då Per-Erik Hygrell själv gick till sjukhuset för att läsa i patientens journaler.

Kommunen förklarar att tanken var att tillgången till patienternas journaler skulle säkras genom att samtliga datorer var uppkopplade till den nationella patientöversikten, NPÖ. Men till följd av tekniska problem, som kommunen uppger att den inte kunde förutspå, fungerar inte det och lösningen blir i stället att de runt femtio anställda får trängas runt de två datorer som fortfarande har tillgång till det äldre journalsystemet.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev