Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journaler visas på storbildsskärmar

Publicerad: 24 oktober 2013, 10:29

Känslig information om psykiskt sjuka patienter visas på storbildsskärmar på möten i Jönköping. Nu vänder sig Saco till Datainspektionen för att få svar på om det får gå till så.


I Jönköping har psykiatriska mottagningar så kallade behandlingskonferenser där personal träffas och talar om patientfall.

Under dessa möten visas journaler på storbildsskärm för att utgöra diskussionsunderlag.

Anställda har reagerat på tillvägagångssättet och nu har Irene Tengberg Herrstedt, Sacos huvudskyddsombud i Jönköping, skrivit till Datainspektionen för att få reda på om konferenser får gå till på det sättet.

– Enligt uppgift sitter hela mottagningar på så kallade behandlingskonferenser, skriver hon.

Hon berättar för Dagens Medicin att flera medlemmar har hört av sig för att de tycker att det är obehagligt att ta del av information om sjukdomar hos patienter som de inte har någon direkt vårdrelation till.

Saco organiserar psykologer, kuratorer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Medlemmar som har hört av sig till Irene Tengberg Herrstedt har reagerat på att alla som finns närvarande i rummet vid en konferens tar del av samtliga patienters journaler.

– Vad jag förstår ska så få människor som möjligt ha insyn i journaler. Här visas sjukdomshistoria tillsammans med namn och personuppgifter för anställda som helt saknar vårdrelation med patienterna.

Irene Tengberg Herrstedt framhåller att tillvägagångssättet dels är en fråga om integriteten för patienter, dels ett arbetsmiljöproblem för hennes medlemmar som tar illa vid, vilket är anledningen till att hon har vänt sig till Datainspektionen.

En anställd inom psykiatrin i landstinget som Dagens Medicin talar med och som deltar i konferenserna lyfter fram att det ofta rör sig om små orter där alla känner alla och att det därför är extra känsligt när information delas på det här sättet.

– Jag tycker att det är fel. Det finns ingen anledning till att patienter ska behandlas så här, det vore lätt att avidentifiera dem.

Den anställda beskriver det som olustigt att delta i konferenserna.

– Patienternas integritet hotas. De är inte informerade om att vi har det här arbetssättet. Vi får reda på vilka som har kriminell belastning, skyddad identitet, missbruksproblem och psykiska sjukdomar bland folk som vi inte borde vet det om. Det framkommer även information om anhöriga så hela familjer är berörda.

Christina Karlsson, sjukvårdsdirektör samt ordförande i Medicinska programgruppen psykiatri i Jönköping, anser inte att behandlingskonferenserna är problematiska. Hon anser att personalen som deltar i konferenserna har en indirekt vårdrelation till patienterna och att de bidrar till en multiprofessionell bedömning.

Varför avidentifieras inte personuppgifter i journaler innan de visas upp på storskärm?

– Vi har gjort bedömningen att vi kan göra på det här sättet, sedan får Datainspektionen avgöra om vi kan fortsätta med det eller om vi ska göra på ett annat sätt.

Hur ser du på att anställda tycker att det är olustigt att delta i konferenserna?

– Den som tycker att det är olustigt bör ta upp det med sin chef. Det kan vara så att man på någon enhet gör på ett sätt som upplevs som olustigt och då har vi från arbetsgivarsidan en skyldighet att göra en bedömning av de synpunkterna.

Datainspektionen har mottagit skrivelsen från Saco, men har ännu inte inlett en utredning.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News