Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalloggar ska redovisas

Publicerad: 13 november 2012, 14:19

Patienternas integritet kan äventyras när journaler blir tillgängliga för fler i och med NPÖ. I Skåne ska förvaltningarna nu redovisa hur journalloggarna sköts.


Beslutet om att arbetet med journalloggar ska redovisas togs på måndagen av Region Skånes beredning för integritetsfrågor. En enkät ska besvaras av alla verksamheter och utifrån resultatet kommer integritetsberedningen att vidta vidare åtgärder.

– Inför att den nationella patientöversikten rullas ut är det viktigt med sammanhållna journaler, det ökar kvaliteten och gör vården säkrare. Men patientens integritet måste samtidigt vidmakthållas, säger Anders Åkesson (MP), regionråd och ordförande i integritetsberedningen.

Han menar att om vårdpersonal läser i journaler som de inte har behörighet till kan patienterna tappa förtroendet till vården och använda sig av rätten att spärra sina journaluppgifter. Än så länge är det inte ett stort problem i Region Skåne, men antalet personer som vill spärra sin journal har ökat de senaste två åren.

– Vi vill se till att kraven på reguljär uppföljning följs i alla verksamheter och att det finns rutiner för när eventuella intrång sker. Den enskilde patienten måste kunna lita på att journaluppgifterna hanteras rätt, säger Anders Åkesson.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev