Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalsystem får kritik

Publicerad: 23 februari 2011, 16:13

Journalsystem får kritik

Foto: Foto: Photos.com

Ingen fick godkänt när tre vårdgivares system för sammanhållen journalföring granskades. Nu inleds tillsyn mot två landsting.


Det är Datainspektionen som genomfört en granskning av hur olika vårdgivares system för sammanhållen journalföring följer patientdatalagen.

Granskningen, som omfattade två privata vårdgivare anslutna till landstingen i Stockholm respektive Sörmland, och Uppsala läns landsting, visar att det verkar fungera lite si och så.

Myndigheten framhåller tre punkter som särskilt allvarliga:

■ Vårdgivarna har inte informerat patienterna på ett tydligt sätt om att andra vårdgivare kan komma att ta del av deras journaluppgifter. 
     ■ En av de tre som granskats använder ett system där det inte går att spärra vissa patientuppgifter från att lämnas ut, något som lagen kräver ska gå att göra.
     ■ Personalen hos de tre vårdgivarna har för stora behörigheter att ta del av patientinformation.

I sitt pressmeddelande skriver myndigheten att en del av bristerna beror på de journalsystem som används, det rör sig om Systeam Cross, som används i Sörmland, och Take Care som används av den granskade mottagningen i Stockholm.

Myndigheten kommer nu inleda tillsyn mot Landstinget Sörmland och Stockholms läns landsting eftersom man anser att det är hos landstingen och inte hos de privata vårdgivarna som möjligheterna att få bristerna i journalsystemen åtgärdade ligger.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev