onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalsystem inte patientsäkert

Publicerad: 5 augusti 2016, 09:29

Foto: Andrei Kiselev/Thinkstock

Svåröverskådligt journalsystem med många klick och papperslappar med vitalparametrar. Datajournalsystemet Cosmic är inte patientsäkert konstaterar forskaren Jean E Stevenson Ågren.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar länLinnéuniversitetetCosmic

– De som använder systemet, både läkare och sjuksköterskor, var inte nöjda. Det är krångligt, tar mycket tid och är svårt att hitta. De har klagat men det verkar inte som att det har tagits på allvar, säger Jean E Stevenson Ågren.

Hon har i sin doktorsavhandling vid E-hälsoinstitutet på Linnéuniversitetet bland annat gått igenom 228 sjukhusjournaler ur systemet Cosmic i Landstinget i Kalmar län, för att se hur vitalparametrar noteras och hur patientsäkert det är. Även om studien är begränsad till Kalmar, är Cosmic ett system som används på flera håll i landet.

Vitalparametrar kan vara avgörande information för att i tid upptäcka en försämring i patientens tillstånd. Då krävs aktuell och överskådlig information. Men det har inte de datajournaler som Jean E Stevenson Ågren tittat på, och därför menar hon att det finns en risk för patienters säkerhet.

Bilden som framkommer är att systemet är krångligt, vilket gör att information antecknas på andra sätt och därigenom kan saknas i digital form. Som exempel nämner hon hur omständigt det är att anteckna blodtryck i datasystemet. En person hon intervjuade visade hur det krävdes 17 klick bara för den noteringen.

– Det är många som klagar på samma saker: Det är många klick och det är oöverskådligt.

När systemet är för svåröverskådligt och svårhanterligt skapar personalen andra vägar, ”workarounds”, med klisterlappar och papperslistor för att det ska bli lättare att hitta information och se trender. Och det kan alltså leda till att en del vitalparametrar saknas i datajournalsystemet. Och även om informationen finns, kan den vara svårt att hitta. Datan är inte samlad på ett ställe utan utspridd, och det blir svårt att överblicka en patients tillstånd.

– Jag tycker inte det är patientsäkert. Det är inte självklart att datasystemet ger beslutsstöd då det är svårt att se viktig information, säger hon.

Jean E Stevenson Ågren började titta på journalsystemet redan 2007, då hon gjorde ett examensarbete. Hon var utbildad sjuksköterska från Skottland, men ville efter flytten till Sverige och arbetet som lärare i medicinsk engelska, hålla sig à jour med medicinen. Och det har nu lett till doktorsavhandlingen om vitalparametrar i datajournaler.

Kritiken mot Cosmic, och även andra journalsystem, är alltså allt annat än ny. Och Jean E Stevenson Ågren menar att det blir ”de vid sängkanten som löser problemet”. Det var en viktig orsak till att hon ville studera systemet akademsikt.

– Det verkar vara mycket klagomål men inte många som lyssnar. Men om man har något evidensbaserat på att det är patientosäkert, då kanske det är någon som lyssnar.

Relaterat material

Stora problem med läkemedelsmodul

Så ska journalsystemet kunna bytas bitvis

Cosmic gav färre patientbesök

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev