Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalsystem skickade fel läkemedelsdoser till apoteken

Publicerad: 27 juni 2011, 11:59

I minst två fall har patientjournalsystemet Systeam Cross gjort att läkemedelsdoseringen på apotek blivit felaktig.


– Systemet har inte varit så användarvänligt, så det har blivit fel, säger Alf Öhman som är utredare på Läkemedelsverket till Dagens Apotek.

Problemet upptäcktes i slutet av mars men rapporterades till Läkemedelsverket först i mitten av juni. Detta har fördröjt myndighetens arbete med att följa upp säkerheten.

– Här talar vi om en dos som kan bli helt felaktig. Man ska alltid rapportera om det finns en misstanke om fara för patienter, säger Alf Öhman.

”Läkemedelsverket har ännu inte fått en klar bild över de händelser som ägt rum eller någon rimlig förklaring till bristerna i rapportering hos tillverkaren”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Nu har Läkemedelsverket öppnat ett tillsynsärende för att se till att tillverkaren Systeam åtgärdar problemen.

– I det här fallet finns det ett seriöst företag i botten, men de är tvungna att göra sin hemläxa, säger Alf Öhman.

I de två fall som upptäckts var det vårdpersonal som reagerade på de felaktiga doseringarna. När det första fallet upptäcktes den 21 mars informerade Systeam de fem landsting som använder journalsystemet.

Företaget har tagit fram en ny version av patientjournalsystemet som rättar till problemet. Dessutom har ett annat program utvecklats för att hitta eventuella ytterligare fall där felaktiga doser skickats till apoteken.

Dagens Apotek har sökt tillverkaren för en kommentar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News