Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Journalsystem utslaget efter strömavbrott i Lund

Publicerad: 8 januari 2008, 10:52

Ett strömavbrott i Lundaregionen ledde i lördags till att det elektroniska journalsystemet vid Universitetssjukhuset i Lund under tre timmar slogs ut. Sjukhusledningen bedömer störningarna som ”mycket allvarliga” och katastrofläge var nära att utlysas.


Strömavbrottet inträffade vid 14.40 på lördagseftermiddagen. Till att börja med fungerade allt som det skulle på sjukhuset, samtliga reservaggregat gick igång och verksamheten påverkades inte.

Men det kylsystem som bland annat kyler ner sjukhusets dataservrar ligger externt och slogs ut, vilket fick till följd att servrarna vid 16-tiden var så överhettade att de automatiskt stängde ner.

Sjukhuspersonalen kunde då varken läsa eller skriva i de elektroniska patientjournalerna.

Eftersom sjukhusets journalföring numera är helt datoriserad fick detta till följd att personalen inte kunde få fram vilken medicinering patienterna skulle ha.

– I det läget var det aktuellt att utlysa katastrofläge. Att kalla in läkare för att gå igenom alla de patienter där medicineringen var osäker, säger Per Längby, pressansvarig vid Universitetssjukhuset i Lund

Systemet kom dock igång igen vid 19-tiden på kvällen och katastrofläge behövde aldrig förklaras.
Sjukhusledningen har nu påbörjat en sårbarhetsanalys och diskussion förs om sjukhuset eventuellt måste köpa in ett eget kylsystem för att liknande händelser ska kunna undvikas.

I ett brev till Region Skånes sjukvårdsdirektör påpekar sjukhuschef Bent Christensen att händelsen var mycket allvarlig och att han räknar med att regionen ger frågan högsta prioritet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev