Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jubileum firas på Sjukgymnastdagarna

Publicerad: 1 oktober 2013, 10:04

Sjukgymnastdagarna 2013 inleds i morgon, onsdag, med ett rekordstort deltagande. Över 1 700 personer har anmält sig till att lyssna till de senaste vetenskapliga rapporterna inom fysioterapi.


– Jag ser fram emot ett välfyllt program. Över 200 sjukgymnaster presenterar det senaste. Det är en stark rörelse där fysioterapi är på frammarsch. Våra frågor är viktiga för människor, frågor kring hälsa och att kunna ta tillvara på den egna kraften hos människor, säger en peppad Stefan Jutterdal, ordförande i Sjukgymnastförbundet som arrangerar Sjukgymnastdagarna.

Vilken är dagarnas viktigaste punkt för dig?

– Det går ju inte att komma bort från att vi har ett 200-årsfirande av professionen. Vi kommer att göra en tillbakablick och en framåtblick: vad är viktigt i framtidens hälsa? Och hur kan vi spela en viktig roll?

Häromdagen hade vi en nyhet om en studie som pekade på att en multidisciplinär bedömning av patienter ledde till längre sjukskrivningar. Har du några tankar kring det?

– Det finns också andra studier som tvärtom pekar på vikten av multidisciplinär bedömning.  Jag tror att man kan arbeta på nya sätt. Vi har till exempel sagt att i stället för att folk ska gå och vänta på att komma till en allmänläkare kan var tionde patient får hjälp direkt av en sjukgymnast. Det skulle kunna frigöra resurser. Det finns nämligen inget remisstvång till sjukgymnaster som många tror.

Du ska hålla tal också, vad handlar det om?

– Att vi kan ta tillvara den fysiska aktiviteten på alla områden, för alla människor, oavsett hälsoläge. Ta den här serien Sveriges bästa äldreboende. Den handlade rätt mycket om träning. Det finns så mycket mer som skulle kunna göras för äldre där fysioterapi är en viktig del. Varför är det så eftersatt? Det är skrämmande.

Det är dags för förbundsstyrelse också, vad tar ni upp då?

– Vi ska jobba med vår verksamhetsplan för nästa år. Det handlar om flera av de frågor som vi har berört: Hur vi ska stärka det strategiska arbetet för att komma in i sammanhang där vi inte är insläppta i dag.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev