Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jurist kräver besked om oklar diagnos

Publicerad: 22 augusti 2013, 09:30

Patienter som fått diagnosen kroniskt trötthetssyndrom kan få problem då Försäkringskassan tvivlar på att den existerar. Nu kräver LO-TCO Rättsskydd att Socialstyrelsen agerar.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Om det nu är en kontroversiell diagnos så vore det bra om Socialstyrelsen satte ned foten och markerade att läkare då ska ge fan i att sätta den, säger Tom Aspengren, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd.

Diagnosen han pratar om är kroniskt trötthetssyndrom och problemet är som följer: Vid ett flertal tillfällen har Försäkringskassan nekat patienter med diagnosen ersättning. Anledningen är, enligt Tom Aspengren, att Försäkringskassan många gånger hävdar att diagnosen inte ens existerar och att det ensamt gör att det inte går att få ersättning.

– Detta oavsett vad läkaren skriver om patienten i övrigt. Till exempel patienten är förlamande trött eller att patienten är handikappande trött, säger han.

Tom Aspengren anser att situationen är ohållbar, rättsosäker och en fara för patientsäkerheten.

– Därför vill vi ha ett uttalande från Socialstyrelsen om diagnosen, dess konsekvenser för funktionsförmågan och hur den påverkar aktivitetsbegränsningen.

På Försäkringskassan förklarar Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare, att det inte finns något generell uppfattning huruvida diagnosen existerar eller inte och att det alltid är funktionsnedsättningarna och aktivitetsbegränsningarna som avgör eventuell ersättning. Samtidigt kan hon inte helt dementera de uppgifter som LO-TCO Rättsskydd lyfter fram om att personer nått avslag endast med hänvisning till diagnosen.

– Jag kan inte säga att det inte stämmer, säger Cecilia Udin.

Tom Aspengren har fört fram LO-TCO Rättsskydds åsikter i ett brev till Socialstyrelsen och förklarar att om diagnosen kroniskt trötthetssyndrom nu är ett rött skynke för Försäkringskassan bör Socialstyrelsen i stället råda läkare
att endast beskriva sjukdomens symptom så att de drabbade kan få ersättning.

– Socialstyrelsen kan inte vara passiv när det handlar om frågor som rör patientsäkerhet, säger han.

Socialstyrelsen har tagit emot brevet och uppskattar att ett eventuellt uttalande tidigast kan komma inom ett par månader.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev