Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jurister ifrågasätter förbud mot tobaksförsäljning

Publicerad: 2 augusti 2010, 13:52

Det är olagligt att förbjuda en sjukhuskiosk att sälja tobak. Det hävdar i alla fall tobaksföretaget Swedish Match som nu är berett att blåsa till strid mot landstingen.


Bakgrunden är att allt fler landsting förbjuder kioskägare att sälja tobak på sjukhus. Men att förbjuda en näringsidkare att sälja tobaksprodukter kan vara olagligt. Det visar en juridisk utredning som advokatbyrån Mannheimer Swartling gjort på uppdrag av snustillverkaren Swedish Match, uppger TT.

Advokatbyrån har granskat ett fall där en kioskägare vid Centrallasarettet Växjö hade förbjudits att sälja tobak. Men enligt byråns utredning har ett landsting ingen laglig rätt att göra det, bland annat eftersom förbudet ”sannolikt inte ligger inom ramen för landstingets allmänna kompetens” och för att det strider mot proportionalitetsprincipen, det vill säga att det är ett alltför kraftigt ingripande mot näringsidkaren, skriver TT.

Branschorganisationen Svensk servicehandel & fast food är kritisk till landstingens förbud.

– Vi menar att man utövar sin makt på fel sätt och misstänker att det kan vara olagligt, säger Bengt Hedlund, vd för organisationen.

Branschorganisationen har varit i kontakt med ansvariga politiker i Kronoberg och om landstinget inte ändrar sig kommer organisationen att gå vidare juridiskt ”till hösten”, berättar Bengt Hedlund.

Jan Turvall, universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet och expert på offentlig rätt, är dock inte lika övertygad om att förbudet är lagvidrigt.

– Man har bestämt att våra sjukhus ska vara rökfria sjukhus, och då är det väl logiskt att man inte säljer tobak om man inte tillåter tobak i lokalerna, säger Jan Turvall till TT och avfärdar samtidigt argumentet att förbudet skulle gå utanför landstingens ”allmänna kompetens”.

– Hur man utnyttjar landstingslokaler och vilka miljökrav man ställer inom sjukvården finns det absolut ingen begränsning för i lagstiftningen.

Inte heller Germund Persson, ställföreträdande chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, köper advokatbyråns argument. Han påpekar att det är upp till hyresvärdarna, det vill säga landstingen, att bestämma villkoren för uthyrningen.

– Jag kan tänka mig att Swedish Match tycker att det är oerhört dumt och att landstingen tycker att det är oerhört begåvat, men det räcker inte med vad man tycker, det måste vara olagligt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev