Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Justitieministern: Orimlig tolkning av sexbrottslagen

Publicerad: 16 April 2009, 14:53

Justitieministern: Orimlig tolkning av sexbrottslagen

Foto: Beatrice Ask (m).

Att åtala vårdpersonal som skriver ut p-piller till flickor under 15 är orimligt, anser justitieminister Beatrice Ask (m).


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Syftet med sexualbrottslagstiftningen är ju att skydda barn under 15 mot övergrepp. Jag tycker att det här är en helt orimlig tolkning av lagen.

Beatrice Ask säger att hon förstår att vårdpersonal oroas av beskedet att vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle är beredd att åtala den som skriver ut preventivmedel till underåriga.

– Men jag är inte så säker på att lagen behöver ändras. Jag har hittills inte hittat någon annan jurist som gör samma bedömning. Men om det skulle dyka upp många som anser att lagen ska tolkas så här så skulle vi nog få en väldig våg av krav på förändring. De flesta tycker nog att det är väldigt viktigt att ungdomar får kunskap i de här frågorna och att de kan få preventivmedel.

 Vad tycker du själv?
– Jag vill att vården ska kunna arbeta utifrån sin professionella kompetens. Vi måste vara rädda om de här ungdomarna.

Kan du förstå att åklagaren anser att det är dubbelmoral från samhällets sida att en 13-årig flicka kan få preventivmedel utskrivna, samtidigt som hennes partner kan komma att dömas för sexualbrott?
– Nej. Jag utgår ifrån att den som skriver ut preventivmedel berättar för flickan vilka regler som gäller. Och jag tror inte att det finns någon barnmorska som skulle skriva ut p-piller till en 13-åring som har sex med en 30-årig man. Vården måste se till de individuella behoven och jobba utifrån sin bedömning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev