onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kaffe skyddade mot skrumplever

Publicerad: 12 juni 2006, 12:47

Det verkar finnas ett ämne i kaffe som skyddar mot skrumplever, levercirros. Den slutsatsen drar forskarna bakom en studie som publiceras i Archives of Internal Medicine i dag, tisdag.


Studien baseras på totalt 125 580 personer från norra Kalifornien som alla försäkrat att de inte hade någon leversjukdom. Mellan 1978 och 1985 gjorde alla deltagarna i studien frivilliga hälsoundersökningar. De fick också fylla i enkäter som visade hur mycket te, kaffe och alkohol de drack.

Vid en uppföljning 2001 visade sig 330 av dessa personer ha utvecklat levercirros. 199 av dem hade fått cirrosen på grund av alltför högt alkoholintag.

Forskarna vid Kaiser Permanente Medical Care Program i Oakland, Kalifornien, kunde se att det fanns ett omvänt samband mellan kaffekonsumtion och risk för att utveckla skrumplever på grund av alkoholkonsumtion. För varje kopp kaffe personerna i undersökningen drack per dag minskade den relativa risken för alkoholorsakad levercirros med 22 procent.

På en stor del av deltagarna i undersökningen undersöktes nivåerna på vissa leverenzymer som är markörer för leversjukdom. Hos de personer som drack mycket alkohol var enzymnivåerna högre än genomsnittet. Men för de personer som drack både alkohol och kaffe var enzymnivåerna lägre än för dem som drack enbart alkohol.

Forskarna bakom studien kan inte säga vilket ämne i kaffe det är som tycks innebära ett visst skydd mot levercirros. Te hade ingen påverkan på risken för skrumplever.

Ingen läkare bör dock förskriva kaffe till personer som riskerar att utveckla skrumplever, påpekar forskarna. De slår fast att det bästa sättet att undvika denna sjukdom är att sluta dricka mycket alkohol.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev