Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kaffe varje dag skyddade mot typ 2-diabetes

Publicerad: 7 April 2004, 07:44

Svenska folket kan fortsätta njuta av sitt bryggkaffe. Det finns inget som tyder på att drycken skulle öka risken för typ 2-diabetes. Snarare tvärtom. Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, har studerat sambandet mellan kaffekonsumtion och risken för typ 2-diabetes.


I studien, som nyligen publicerades i Journal of Internal Medicine, 2004;255:89-95, sågs att långvarig hög kaffekonsumtion minskade risken för typ 2-diabetes.  - Jag upptäckte detta samband redan våren 2002. Då trodde jag att det var en slump, men när en   nederländsk forskargrupp publicerade liknande resultat i The Lancet i november samma år, tyckte jag det var intressant att kunna bekräfta sambandet, säger Annika Rosengren.  I den nederländska studien var risken att utveckla typ 2-diabetes hälften så stor hos dem som drack minst sju koppar kaffe om dagen, jämfört med dem som drack högsttvå koppar om dagen.  Bättre att brygga än att koka kaffet  I den svenska studien ingick 1 361 kvinnor som var i åldern 39-65 år  1980, när den så kallade Beda-studien inleddes.   Kvinnorna, som då var friska och utan tidigare hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, följdes sedan i 18 år med enkäter, medicinsk undersökning och blodprover.  Under studiens gång fick 74 kvinnor typ 2-diabetes. Högst risk att utveckla typ 2-diabetes fanns hos de kvinnor som drack högst två koppar kaffe om dagen.   Knappt fem av 1 000 kvinnor i den gruppen utvecklade varje år sjukdomen.   Lägst risk fanns bland dem som drack fem till sex koppar om dagen. I den gruppen fick drygt två diabetes av 1 000 kvinnor.   När forskarna hade justerat resultaten för ålder, rökning, låg fysisk aktivitet, utbildning, blodfetter och kroppsmasseindex, BMI, var risken ungefär halverad för kvinnor som drack minst tre koppar kaffe om dagen, jämfört med kvinnor som drack högst två koppar om dagen.  Så bryggkaffe är inte farligt för hälsan - åtminstone finns inga forskningsresultat som tyder på någon hälsorisk.  - Däremot kan kokkaffe vara olämpligt. När man brygger filtreras fettfraktionen bort. I norska studier har kokkaffe kopplats till en högre risk för hjärtinfarkt, men inga studier pekar på motsvarande risker för bryggkaffe, berättar Annika Rosengren.  Inte heller har forskare kunnat visa att kaffe skulle vara skadligt för magen eller orsaka cancer.  - Misstankar om cancer har funnits, men när man tagit hänsyn till att rökare ofta dricker mycket kaffe har man inte kunnat se att det är kaffet som är boven, säger Annika Rosengren.  Professor föreslår trivseldos  Men Annika Rosengren vill inte gå så långt som att rekommendera kaffe för att minska hälsorisker.  - Man ska akta sig att utifrån observationsstudier som denna rekommendera ökad kaffekonsumtion. Den som inte dricker kaffe ska inte börja dricka kaffe för att undvika diabetes. Det vore att övertolka våra resultat, säger hon.  - Men det finns heller ingen anledning att minska sitt kaffedrickande på grund av hälsan. Man kan lugnt fortsätta dricka så mycket man trivs med, säger Annika Rosengren.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev