Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kaffevanor kan spåras till generna

Publicerad: 30 augusti 2016, 05:30

Enligt resultaten drack individer med variationen i PDSS2 i snitt en kopp kaffe mindre om dagen.

Foto: Thinkstock

En särskild genförändring verkar kunna påverka hur mottaglig kroppen är för en kopp kaffe, enligt en ny studie i tidskriften Scientific Reports.


Nu kan ett internationellt forskarlag vara ett steg närmare svaret på varför människor har så skilda kaffevanor. Förklaringen härleds till en variation i en gen vid namn PDSS2 som ligger på kromosom 6.

I studien har forskarna jämfört arvsmassan hos 370 personer från södra Italien med arvsmassan hos 843 personer i landets nordöstra delar. Deltagarna fick även delta i intervjuer som innehöll frågor om kaffevanor.

Enligt resultaten drack individer med variationen i PDSS2 i snitt en kopp kaffe mindre om dagen, jämfört med individer utan genvarianten. Forskarnas teori är att mutationen bidrar till en mindre effektiv metabolisering av koffeinet. Det bäddar för att dessa personer inte behöver dricka så många koppar för att uppleva koffeinets positiva effekter, såsom pigghetskänslor.

När forskarna gjorde ett ytterligare försök på fler än 1 700 personer i Nederländerna fann de ett liknande resultat. Även här drack individer med genvarianten mindre kaffe – men skillnaden i antalet koppar var inte lika tydlig som för de italienska deltagarna.

Det är inte första gången som forskare kopplar kaffedrickande till våra gener. För exempelvis två år sedan utfördes en betydligt större studie, med fler än 120 000 personer, där man fann ett samband mellan vissa specifika genvarianter och kaffekonsumtion.

Forskarna bakom den aktuella studien skriver dock att det behövs större studier framöver för att kunna bekräfta de nya fynden.

Läs mer i abstract:

Nicola Pirastu med flera. Non-additiv genome-wide association scan reveals a new gene associated with habitual coffee consumtion. Scientific Reports, publicerad online den 25 augusti 2016. Doi: 10.1038/srep31590

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev